Politie Rotterdam pakt terreurverdachten op

28 maart 2016Leestijd: 1 minuut
Agenten tijdens de antiterreuractie op de hoek van de Gerrit van de Lindestraat en Van Oosterzeestraat in Rotterdam-West - Foto: ANP

Een speciale antiterreureenheid van de politie in Rotterdam heeft zondagmiddag een Fransman opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij het voorbereiden van een terroristische aanslag. De arrestatie kwam op verzoek van Frankrijk.

Het zou gaan om verdachte Anis B. (32), een vriend van de vorig week opgepakte terreurverdachte Reda Kriket. Ook hield de politie nog drie verdachten aan, twee mannen van 43 en 47 jaar met een Algerijnse achtergrond. De identiteit van de vierde man is nog bekend.

Evacuatie

Op de Mathenesserweg en de Burgemeester Meineszstraat in Rotterdam-West werden woningen doorzocht. In die woningen verbleven de opgepakte verdachten. De omgeving werd ter hoogte van de Doedesstraat afgezet, en omwonenden werden met het oog op veiligheid geëvacueerd.

Kriket (34) werd donderdag in de Parijse voorstad Boulogne-Bilancourt pgepakt. Na zijn arrestatie en een huiszoeking in zijn woning in Argentueil bleek dat hij in een vergevorderd stadium was met het plannen van een aanslag.

Rotterdams nummer

Kriket werd vorig jaar bij verstek in België tot tien jaar cel veroordeeld, wegens zijn rol in een ronselaarsnetwerk voor jihadisten. Een medebeklaagde in dat proces Abdelhamid Abaaoud, het vermeende brein achter de terreuraanslagen in Parijs in november vorig jaar.

Lees ook ‘Zoektocht naar nog zeker acht verdachten Brussel’ 2016-03-26 00:00:00 epa05232459 The moment of the arrest of Djamal Eddine Ouali (R, on his knees), arrested by an Italian anti-terror squad in Bellizzi near Salerno, southern Italy, 26 March 2016 (issued 27 March 2016). Algerian Ouali was wanted by Belgian arrest warrant for allegedly having supplied forged identity documents to the Paris and Brussels terror attacks suspects. EPA/CARMINE CAPPETTI / WWW.ASALERNO.IT HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

In zijn woning werd, naast wapens en explosieven, ook een telefoonnummer in Rotterdam aangetroffen. De Nederlandse politie heeft degene van wie het nummer is weten te traceren. Volgens het  Openbaar Ministerie in Rotterdam is er geen bewijs dat de gearresteerde terreurverdachten een aanslag in Nederland hadden gepland.