Smak geld naar gemeenten om asielzoekers sneller aan baan te helpen

28 april 2016Leestijd: 2 minuten
Asscher bezoekt vrijwilligersproject asielzoekers. Foto: ANP

Het kabinet-Rutte gaat 500 miljoen euro extra overmaken aan Nederlandse gemeenten om het onverwacht hoge aantal asielzoekers met een verblijfsvergunning sneller te laten integreren en aan een baan te helpen.

De regering kwam daarover vandaag tot een akkoord met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). Het geld moet onder meer worden ingezet voor het geven van Nederlandse taallessen, onderwijs aan asielzoekerskinderen en zorg. De 500 miljoen euro moet genoeg zijn voor gemeenten om twee jaar lang 43.000 asielzoekers per jaar bij te staan.

Desnoods vrijwilligerswerk
Uiteindelijke doel is om asielzoekers sneller aan een baan te helpen in Nederland. Daarvoor zijn ook nog een aantal concrete maatregelen overeengekomen. Zo moet er meteen bij aankomst worden gekeken naar het scholingsniveau van asielzoekers, om daarna te bepalen naar welke opvang ze het beste kunnen worden gestuurd.

Sociaal Planbureau sloeg vorig jaar alarm: van de asielzoekers die tussen 1995 en 1999 een vergunning kregen, heeft nu slechts 35 procent van hen een baan van dertig uur of meer per week.

‘Het betekent dat je een ICT’er niet naar Urk stuurt, en een visser niet naar Eindhoven, maar net andersom,’ zei minister Lodewijk Asscher donderdag (Sociale Zaken, PvdA).

Ook moet worden toegestaan dat asielzoekers met een verblijfsvergunning vrijwilligerswerk doen en toch een uitkering behouden. Dat zou integratie in de Nederlandse samenleving versnellen. Voor deze maatregelen is 140 miljoen euro vrijgemaakt.

Problemen
Er zijn momenteel een hoop problemen bij het opvangen en integreren van de onverwachts grote stroom migranten, waarvan zo’n 70 procent in Nederland mag blijven. Aan de ene kant kampen gemeenten met woningtekorten: momenteel wachten daardoor zo’n 16.000 asielzoekers met verblijfsvergunning in een asielzoekerscentrum op een woning. Zo houden ze plekken voor ‘gewone’ asielzoekers bezet en zijn extra noodopvangcentra nodig.

Syp Wynia: Onbatig saldo door asielzoekers zal in de miljarden lopen

Ook vinden nog maar weinig statushouders de weg naar de arbeidsmarkt. De CEO van uitzendbureau Randstad, Jacques van der Broek, zei tegen het Amerikaanse CNBC dat er nog een hoop werk moet worden verzet voor überhaupt alle asielzoekers zijn verwerkt. ‘Dat proces kan zo anderhalf jaar duren. We kunnen momenteel nog niet eens echt zeggen wat de kwaliteit en inzetbaarheid van deze mensen is.’