nederland

Gemeenten: weer te weinig huizen voor asielzoekers

04 april 2016

Nederlandse gemeenten hebben ook in de eerste maanden van 2016 grote moeite om huizen te vinden voor asielzoekers met een verblijfsvergunning. Het verhoogt de druk op de huurmarkt in Nederland.

Staatssecretaris van Asiel Klaas Dijkhoff (VVD) meldt maandag dat in de tweede helft van 2016 aan 23.000 statushouders onderdak moet worden geboden. In de eerste helft van dit jaar is de doelstelling 20.000, maar dat verplichte quotum wordt naar alle waarschijnlijkheid niet gehaald. Zo kregen in februari 2.692 asielzoekers een woning toegewezen, terwijl het doel 3.900 was.

Momenteel wachten 16.000 migranten met een verblijfsvergunning op een woning. Zij verblijven in asielzoekerscentra, waardoor ze plekken voor nog niet geaccepteerde asielzoekers bezet houden.

Achterstand
Staatssecretaris Dijkhoff zegt dat gemeenten vreselijk hun best doen, maar toch lopen ze in de migratiecrisis een steeds grotere achterstand op. Door de grote asielinstroom in 2015 kwamen er de laatste tijd nog eens 3.400 vergunninghouders bovenop de geschatte aantallen.

Arendo Joustra: Ruimte voor nieuwkomers is er, maar is er ook werk?

Eind vorig jaar kwam het kabinet al met maatregelen om aan meer woningen te komen. Zo kunnen asielzoekers nu worden geplaatst in verbouwde verzorgingstehuizen en kantoorpanden. Ook moeten alleenstaande statushouders in het vervolg samenwonen met andere asielzoekers.

Voorrang voor asielzoekers
De huisvesting van asielzoekers verhoogt de druk op de Nederlandse huurmarkt, waar al langer een tekort is aan betaalbare woningen. Een recent onderzoek van Capital Value voorspelt dat de vraag naar huurwoningen enkel zal toenemen, terwijl er vooral koopwoningen bijkomen in Nederland. Het aantal huurwoningen blijft gelijk of krimpt zelfs in de komende jaren.

Het heeft gezorgd voor kritiek op de regel dat asielzoekers voorrang krijgen bij het verdelen van huurhuizen van woningcorporaties, waar vaak lange wachtlijsten voor zijn. Minister van Wonen Stef Blok (VVD) schrapte daarop de regel, nu mogen gemeenten zelf bepalen of ze asielzoekers voorrang geven.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.