Nee is nee: oppositie wil af van Oekraïne-verdrag

13 april 2016Leestijd: 2 minuten
Buma is zelf een voorstander van het associatieverdrag met Oekraïne - Foto: ANP

Het associatieverdrag met Oekraïne moet van tafel. Het kabinet moet zo spoedig mogelijk de wet intrekken die het akkoord goedkeurt.

Dat wil althans de oppositie woensdag tijdens een debat in de Tweede Kamer  over de uitslag van het Oekraïne-referendum.

Referendum

‘Nee is nee,’ was de algehele tendens bij de oppositie. ‘De uitslag moet onverkort worden overgenomen,’ zei  SP-Kamerlid Harry van Bommel. Ook de PVV hamerde erop dat de regering de referendumuitslag serieus moet nemen. PVV-leider Geert Wilders beschuldigde premier Mark Rutte van het plegen van een ambtsmisdrijf, door ‘zo te treuzelen’ bij het geven van een reactie.

Het kabinet wil ‘heel snel’na 23 juni een antwoord geven op de vraag of het omstreden Europese verdrag met Oekraïne doorgaat of niet, zegt Rutte. De regering wil  de kwestie over het Britse referendum over een eventuele Brexit heen tillen, vandaar die datum.

Ook wil hij gesprekken voeren met onder meer Brussel en het ‘tegen-kamp’. Als dat allemaal niet leidt tot een voorstel dat voor het kabinet en een belangrijke meerderheid in de Kamer acceptabel is,  dan wordt er niet geratificeerd, belooft Rutte. Een conclusie die volgens hem ‘volstrekt zonneklaar’ is.

Het kabinet heeft vijf opties na de negatieve stem bij het referendum. Lees hier welke scenario’s er zijn >

Zelfs oppositiepartijen die campagne voerden voor het verdrag met Oekraine, vinden nu dat het niet kan doorgaan. CDA-leider Sybrand van Haersma Buma zegt dat het nee intrekken nu onvermijdelijk is. Wel benadrukt hij dat Nederlandse ondernemers daar vooral de dupe van zullen zijn.

Standpunt

Ook D66, de partij die het meest uitpakte met een campagne voor het verdrag, vindt dat de regering de uitslag moet respecteren. Regeringspartijen VVD en PvdA gingen er niet inhoudelijk op in,  maar willen wel dat de regering zo snel mogelijk met een standpunt komt.

Volgens Elsevier Syp Wynia: ‘Referendum toont kloof tussen politiek en burger’Syp Wynia

VVD spreekt van een ‘ingewikkelde puzzel’. De partij wil recht doen aan de uitslag van het referendum, maar het is ook nodig om te kijken wat dat nee betekent, aldus VVD-lid Han ten Broeke. Hij wees er meerdere malen op dat bijna 70 procent van de Nederlanders het ‘niet nodig vond’ om naar de stembus te gaan.

De opkomst werd vorige week woensdag tijdens het referendum nipt gehaald: 32 procent van de Nederlanders velde een oordeel over het Oekraïne-verdrag. De uitslag was een duidelijke overwinning voor het ‘nee-kamp’: 61 procent van de kiezers wees het associatieverdrag af; 38 procent stemde voor.

In Brussel werd uitslag koeltjes ontvangen. Ook de Oekrainse president Petro Porosjenko zei dat de uitslag van het referendum hem er niet van zal weerhouden toenadering te zoeken tot de Europese Unie.