Oekraïne bagatelliseert belang van uitkomst referendum

07 april 2016Leestijd: 2 minuten
Petro Porosjenko (l.) en premier Rutte (r.) tijdens een ontmoeting in november - Foto: ANP

De Oekraïense president Petro Porosjenko zegt dat de uitslag van het Nederlandse referendum hem er niet van zal weerhouden toenadering te blijven zoeken tot de Europese Unie. Het Nederlandse ‘nee’ tegen het associatieverdrag met de EU heeft geen invloed op zijn politieke beleid.

Afshin Ellian:
Referendum toont vooral de zwakte van EU-adepten

‘Wij zullen onze beweging in de richting van de Europese Unie voortzetten,’ onderstreepte de president tijdens een bezoek aan Tokio. Porosjenko bagatelliseerde het belang van het referendum, hij wees er op dat de uitslag de Nederlandse regering nergens toe verplicht.

Vrijhandelszone

Porosjenko zegt dat hij ‘zal nadenken’ over de Nederlandse weerstand tegen het associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne. De uitslag komt de Oekraïense president slecht uit: hij wil aantonen dat zijn land vorderingen heeft gemaakt, nadat de pro-Russische president Viktor Janoekovitsj twee jaar geleden werd verdreven.

Een groot deel van de Oekraïense bevolking is voorstander van het verdrag met de EU. Oekraïne wil een vrijhandelszone met Europa op poten zetten. Een aantal economische afspraken uit het associatieverdrag zijn al in werking getreden. Porosjenko verwacht dat de rest van het verdrag ook zal worden nageleefd, ondanks het referendum.

Vanuit Rusland is er positief gereageerd op de uitkomst van de adviserende volksraadpleging. Dat het Nederlandse volk een nauwere band van de EU met Oekraïne afwijst, toont precies aan hoe Europa tegenover het politieke systeem in Kiev staat, zei de Russische premier Dmitri Medvedev.

Duidelijke zege

Woensdag velde 32 procent van de Nederlanders een oordeel over het Oekraïne-verdrag. De uitslag was een duidelijke overwinning voor het ‘nee-kamp’: 61 procent van de kiezers wees het associatieverdrag af; 38 procent stemde voor.

Omdat de opkomstdrempel van 30 procent werd gehaald, zal het kabinet de uitslag van het referendum serieus moeten behandelen in de Tweede Kamer, waar eerder een meerderheid wel voorstemde.

Premier Mark Rutte (VVD) zei vlak na de overwinning van het ‘nee-kamp’ dat het verdrag ‘niet zonder meer zal worden geratificeerd’. ‘Stap voor stap’ zal Rutte onderzoeken hoe de Nederlandse politiek reageert op het referendum. Als de regering de uitkomst overneemt, zal Rutte moeten heronderhandelen in Brussel over de inhoud van het verdrag.