nederland

Angela Merkel krijgt ‘vrijheidsprijs’ in Middelburg

21 april 2016Leestijd: 2 minuten

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft donderdag in Middelburg de Four Freedoms Award gekregen. Dat gebeurde in het bijzijn van het koninklijk paar, en premier Mark Rutte (VVD).

Voorafgaand aan de uitreiking van de Four Freedoms Award drinkt vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans in een zonnig Middelburg zijn kopje koffie. Een politieagent schiet hem nog even aan voor Timmermans vertrekt. ‘Ik volg u op Facebook! Kom alsjeblieft snel terug naar Nederland, verstandige mensen zoals u hebben wij nodig.’

Dranghekken

De agent kan na het gesprek aan het werk bij de protesten van de extreemrechtse organisatie Voorpost. Zij demonstreren tegen de uitreiking van de Four Freedoms Award aan de Duitse bondskanselier Angela Merkel.

Vanwege de protesten en de terreurdreiging zijn er strenge veiligheidsmaatregelen rondom de Koorkerk. Met dranghekken moeten mogelijke oproerkraaiers worden tegengehouden.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Democratie

In totaal werden er vijf awards uitgereikt. Met als inspiratiebron  de speech van de Amerikaanse president Franklin D. Roosevelt in 1941. Roosevelt sprak over de vier voorwaarden die een gezonde democratie nodig heeft. Zonder vrijheid van meningsuiting, vrijheid van godsdienst, en als mensen niet gevrijwaard zijn van gebrek en van angst komt het voortbestaan van een democratie in het gedrang.

Na de oorlog werden de Four Freedoms Awards in het leven geroepen om deze vier waarden niet te vergeten. De uitreiking heeft afwisselend plaats in New York en Middelburg. De Zeeuwse hoofdstad kreeg die eer vanwege de wortels van de Roosevelt-familie. Voor elk onderdeel van Roosevelts toespraak werden aparte onderscheidingen uitgereikt.

Anekdotes

Merkel kreeg de Four Freedoms Award voor haar rol in de eurocrisis, het Oekraïneconflict en de migrantencrisis. Rutte sprak Merkel in het Duits toe, en zei ‘du’ tegen haar, de jij-vorm dus. Hij haalde collegiale herinneringen op over de bondskanselier. De nachtelijke Turkse pizza die zij samen aten tijdens de zoveelste marathononderhandelingen in Brussel bijvoorbeeld. Dat Merkel Turkse pizza’s niet lekker vindt, kreeg Rutte pas achteraf te horen.

In haar toespraak noemde Merkel de wreedheid van het Duitse nazibewind waartegen Roosevelt in het verweer kwam. Middelburg werd zelf op 17 mei 1940 platgebombardeerd door nazi-Duitsland. Merkel zei tevens dat ‘het beleven en verdedigen van vrijheid twee zijdes van een medaille zijn’.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Isabelle de Bruïne.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.