Premium Lock Milieubeweging is oppermachtig in Nederland

09 november 2023Leestijd: 4 minuten
Een demonstratie van Extinction Rebellion, 6 oktober 2023. Foto: Phil Nijhuis/HH/ANP

De milieubeweging vraagt, de politiek voert uit. Zo gaat het al decennia. De journalistiek is slippendrager van Greenpeace en consorten, de rechterlijke macht loopt ook aan hun leiband. De milieubeweging heeft het zelf niet eens in de gaten – ze mopperen al sinds ze zijn ontstaan dat ze hun zin niet krijgen – maar in wezen zijn ze oppermachtig in dit land, schrijft Simon Rozendaal.

Ruim veertig jaar geleden hield Natuur en Milieu een studieconferentie in een congrescentrum in Noordwijkerhout. Tout activistisch Nederland gaf acte de présence. Ik mocht er als wetenschapsredacteur van NRC Handelsblad met speciale belangstelling voor milieu (én klimaat, toen al) bij zijn en schreef de opening van het zaterdags bijvoegsel: ‘Hoe machtig is de milieubeweging?’

Het was weggezakt in mijn zompige geheugen, maar collega Agnès Hoogendijk van de eindredactie diepte het op. Ze attendeerde me op het overlijden van haar vader Willem Hoogendijk (1932-2023), oprichter van actiegroep Strohalm, die in dat artikel werd aangehaald.

Op de hoogte blijven van de laatste verhalen, achtergronden en opinies van de redactie van EW? 

Meld u dan nu aan voor onze nieuwsbrieven.

Ik las het en was terug in het foeilelijke congrescentrum. In een van de zalen ging het natuurlijk over kernenergie. Zowel de PvdA als D66 had net in het verkiezingsprogramma opgenomen dat Dodewaard en Borssele moesten worden gesloten. Bij Dodewaard lukte dat in 1997. Een deur verder vergaderden de themagroepen vervoer en energie die vonden dat de (zeer lucratieve) export van bloemen en tomaten moest worden afgeremd, omdat in de kassen aardgas werd verstookt.

Het was soms ronduit hilarisch. Ik noteerde in een zaaltje waar over de auto werd gediscussieerd dat een ambtenaar bij de toegang tot snelwegen een hokje wilde om te controleren hoeveel mensen er in de auto zitten. Een paar deuren verder weer zinderde de verontwaardiging over het vermalen van de hoorns van Afrikaanse rinocerossen tot een poeder dat de mannelijke potentie zou verhogen.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw