Premium Lock Als het om kernenergie gaat, heeft Timmermans geen idee waar hij het over heeft

24 oktober 2023Leestijd: 4 minuten
Frans Timmermans heeft soms werkelijk waar geen idee waar hij het over heeft, zoals bij kernenergie. Foto: ANP

Frans Timmermans zal vast een aardige man zijn en misschien wel een capabele minister-president, maar over kernenergie praat hij keer op keer onzin. Nederland te klein voor kernenergie? Pardon? Een kerncentrale doet een vijfduizend maal zo gering beroep op de schaarse grond, schrijft Simon Rozendaal.

Er is een olifant in de kamer. Niemand (nou ja, bijna niemand) kaart het aan. De olifant in de klimaatkamer heet ‘energiedichtheid’. Een kerncentrale levert veel meer energie per grondoppervlak dan een zonnecel of windmolen.

Daardoor zijn veel minder kerncentrales nodig om de energievraag te dekken. Het gevolg is dat natuurgebieden worden ontzien en grondstoffen minder uitgeput. In deze columns en in lezingen gebruik ik meestal de ­cijfers van David Smeulders: kernenergie produceert pakweg 10.000 watt per vierkante meter, zonnecellen en windmolens maar 2 tot 3 watt. Smeulders is natuurkundige, hoogleraar energietechnologie in Eindhoven, heeft niet voor de windmolenbranche gewerkt, zoals sommige andere deskundigen, en is lid van GroenLinks, wat deze cijfers, pro-nucleair als ze zijn, nog onverdachter maakt.

Zon en wind maken door hun gargantueske land- en zeehonger te veel kapot

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw