Premium Lock De hetze tegen glyfosaat en alle milde pesticiden

17 oktober 2023Leestijd: 3 minuten
Foto: Sabine Joosten/HH/ANP

Glyfosaat en andere pesticiden zijn veiliger dan de tinnef van vroeger: DDT, dieldrin, aldrin. Dat maakt het nog vreemder dat neuroloog Bas Bloem, die beweert dat glyfosaat en luchtvervuiling de ziekte van Parkinson veroorzaken, overal als deskundige wordt bewierookt. ‘Parkinsonprofessor’ Bloem weet weinig tot niets af van de toxiciteit van pesticiden en weinig tot niets van luchtvervuiling, aldus chemicus Simon Rozendaal.

Natuurlijk zou het mooi zijn als er helemaal geen chemische bestrijdingsmiddelen hoeven te worden gebruikt. Net zoals het leuk zou zijn wanneer de zon elke dag schijnt. Wanneer alle mensen lief en aardig zijn en we geen leger en politie nodig hebben.

Realistischer is het om te streven naar een beperkt gebruik van bestrijdingsmiddelen, die zo selectief mogelijk zijn (wat betekent dat ze zich richten op precies dát diertje of plantje dat je niet wilt) en zo min mogelijk nare effecten hebben op mens en natuur.

Welnu, glyfosaat – het onkruidbestrijdingsmiddel dat de velden in het voorjaar oranje kleurt en de hoofden van politici en actievoerders rood – is zo’n middel.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw