Premium Lock Toen groen en links zich tegen de chips keerden

07 september 2023Leestijd: 3 minuten
Werknemers van ASML in de cleanroom. Foto: Lex van Lieshout/ANP

Overal zitten tegenwoordig micro-elektronische chips in. 45 jaar geleden was er serieuze tegenstand in Nederland tegen de komst van de chip. ‘Moeten wij daar wel aan meedoen?’ Vreemd genoeg kwam dit ook uit de hoek van de milieubeweging, wat aangeeft dat ze daar al heel lang moeite hebben met technologische vooruitgang, schrijft Simon Rozendaal.

Het is vandaag de dag moeilijk iets te bedenken waar géén micro-elektronische chips in zitten. Toch was er 45 jaar geleden een serieuze beweging tegen de komst van chips. Nog vreemder is dat die mede vanuit de milieubeweging kwam. Zo schreven in 1980 Wouter van Dieren en Sietz Leeflang in NRC Handelsblad een artikel met als kop ‘Chip haalt samenleving onderuit’ en onderkop: ‘Technische vernieuwing gaat zó snel dat we geen tijd hebben voor aanpassingsprocessen.’

De heren hadden geen expertise op dit vlak. Journalist Van Dieren (82) had het rapport van de Club van Rome in 1971 als bijna-wereldprimeur en werd milieu­activist. Leeflang (1933-2017) was voormalig wetenschapsredacteur van het Algemeen Handelsblad en oprichter van leefgemeenschap De Kleine Aarde in Boxtel, voorloper in wat nu ‘duurzaamheid’ heet.

De milieugoeroes voorspelden een enorme werkloosheid door de chip, zo’n ‘driekwart miljoen’. Het aantal artsen en verplegers zou met driekwart afnemen. Grieks, Latijn en Frans gingen van het curriculum verdwijnen. ‘We zullen moeten overschakelen op onderwijs dat niet meer tot een beroep en tot arbeid leidt.’

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Ik was wetenschapsredacteur van NRC Handelsblad en publiceerde met verslaggever Peter van Dijk (later hoofdredacteur van het AD) destijds veel over innovatie, technologische vernieuwing. We vonden dat de heren ze niet allemaal op een rijtje hadden en schreven dus een tegenstuk: ‘Argumenten tegen chips, geen simplisme’.

Daarop deed milieu-econoom en jazzmusicus Roefie Hueting (1929-2023) een poging tot bemiddeling en nodigde ons allemaal via een stuk op de opiniepagina uit voor een etentje bij hem thuis. Dat mislukte natuurlijk, want de kloof tussen vooruitgangsoptimisten en -pessimisten is zo diep, dat je die niet in een paar maanden, laat staan in een paar uur kunt overbruggen.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw