Premium Lock Het klimaat is kwaad en het praat tegen ons?

24 augustus 2023Leestijd: 4 minuten
Protest van Just Stop Oil in Londen. Foto: Martyn Wheatley/i-Images/Eyevine

Klimaatverandering kan in de toekomst een groot probleem worden. Maar allemachtig, wat wordt het overdreven. Door de hoogste baas van de VN, de televisie en bovenal de kranten. Te midden alle paniekzaaierij raakt de burger de kluts kwijt en denkt dat ‘de natuur woedend op ons is’ of het klimaat ‘roept, smeekt en dreigt’. Simon Rozendaal roept de media op om hun toon een beetje te matigen.

Journalist Maaike van Charante liep na zomerstorm Poly langs enkele omgevallen bomen in Den Haag. Een vrouw sprak haar aan: ‘Eng hè? De natuur is woedend op ons.’ Alok van Loon (actief bij milieugroep Meten=Weten) schrijft op X (het oude Twitter): ‘Het klimaat communiceert met extreme golven, hevige modderstromen, onblusbare branden, uitstervende rassen, kale gronden, smeltend ijs. Het roept, smeekt, dreigt. Wij kunnen blijven doen alsof we het niet horen maar de natuur zal harder en harder roepen.’

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Kampioen overdrijven is António Guterres, secretaris-generaal van de Verenigde Naties. Nadat hij eerder zei dat we op de klimaathel afstormen met de voet op het gaspedaal, heeft hij het nu over global boiling als overtreffende trap van global warming. Opwarmen is niet genoeg, ‘koken’ is beter.

Aanwezig bij een cursus ‘geweldloos’ actievoeren van Extinction Rebellion

In de kwaliteitskranten en bij de publieke omroep is het koekoek-eenzang. Veel nieuwskanalen (dit weekblad gelukkig niet) hebben zich aangesloten bij de in 2019 door Engelse en Amerikaanse media begonnen actie Covering Climate Now, waarin ze beloven veel meer over klimaat te schrijven en dat stevig aan te zetten. Zo schrijven ze niet meer over ‘klimaatverandering’ maar geven de voorkeur aan ‘klimaatcrisis’.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw