Premium Lock Mijnbouw op de oceaanbodem: o-zo-duurzaam!

27 juli 2023Leestijd: 4 minuten
Het Nederlandse bedrijf Allseas, een offshore-aannemer, is er helemaal klaar voor om de diepzeebodem te ontginnen. Foto: Nico Garstman/HH/ANP

Voor windmolens en de accu’s van elektrische auto’s zijn allerlei mineralen nodig. Omdat die alternatieve bronnen maar weinig energie produceren is er heel veel nodig. Zoveel dat serieus wordt gedacht aan diepzeemijnbouw. Dit krankzinnig idee wordt door de voorstanders van de ‘groene revolutie’ verkocht als duurzaam en goed voor de planeet, schrijft Simon Rozendaal.

Er zijn zaken die vijftig jaar geleden moeilijk voorstelbaar waren. Mobiele telefoons, de euro, toeristen die niet naar het uitzicht ­kijken maar op hun telefoon, iedereen een computer, verwensingen op ‘sociale media’, een vaccin tegen baarmoederhalskanker, Rusland nog steeds een eng land, al die jongeren met tatoeages, nergens meer mogen roken, goed opgeleide mensen die niet geloven dat we op de maan zijn geweest.

Plus dat we serieus van plan zijn om de diepzeebodem te ontginnen. Nou ja, heel misschien zouden onze ouders en grootouders dat vijftig jaar geleden nog wel hebben geloofd, ontzag voor de natuur was toen niet zo groot. Maar wat ze verbijsterend zouden vinden, is dat wij onszelf hebben wijsgemaakt dat het omspitten van de oceaanbodem goed is voor de planeet. ‘Duurzaam.’

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw