Premium Lock Waar zijn doel plus bal bij de energietransitie?

22 juni 2023Leestijd: 4 minuten
MEDE DANKZIJ KERNENERGIE HEEFT FRANKRIJK DE LAAGSTE UITSTOOT VAN EUROPA. FOTO: ANP / HOLLANDSE HOOGTE / ROB BROUWER

De media publiceren veel over de energietransitie maar vaak is het cijfervrij gebabbel. Zo lezen we bijvoorbeeld wel dat Frankrijk kerncentrales heeft en er nog meer wil maar niet dat het land met vier ton CO2 per hoofd van de bevolking de laagste uitstoot van Europa heeft, dankzij diezelfde kernenergie. Het is een beetje alsof er over voetbal wordt geschreven, zonder doelpunten en de stand te vermelden, schrijft Simon Rozendaal.

Stel dat kranten maar over voetbal schrijven zonder uitslagen te melden. De tv toont alleen praatjes met spelers, trainers en analisten maar geen doelpunten. Absurd?

Waarom pikken wij het dan wel dat de media ons dagelijks bombarderen over de energietransitie, maar bijna nooit laten zien wat ook alweer het doel is en hoe het opschiet? Voor alle duidelijkheid: het is de bedoeling om de mondiale CO2-uitstoot te verlagen en aldus te voorkomen dat de aarde catastrofaal opwarmt. Dus zou je verwachten dat we met enige regelmaat horen over de voortgang: welke landen erin slagen om de CO2-uitstoot te verlagen.

Nee dus.

CO2-uitstoot Frankrijk per hoofd van de bevolking helft van landen die niet meer in kernenergie geloven

Onlangs schreef de Volkskrant over de ruzie tussen Duitsland en Frankrijk over kernenergie. ‘Frankrijk is een van de laatste Europese landen die nog gelooft in kernenergie.’ Allereerst is dat niet waar. Oost-Europese landen (Polen, Tsjechië, Slovenië, Hongarije, Slowakije, Roemenië en Bulgarije) gaan nieuwe kerncentrales bouwen, meldde het FD onlangs nog. Maar dan nog, in het bewuste stuk werd niet vermeld dat het rare Frankrijk een CO2-uitstoot heeft van 4 ton per hoofd van de bevolking. Dat is de helft van landen die niet meer in kernenergie geloven.

Ik heb een map vol met dit soort cijfervrij gebabbel. Een tijdje geleden schreef Ana van Es in diezelfde Volkskrant twee columns over Limburgers die kleine kernreactoren (SMR’s, small modular reactors) willen plaatsen in Noord-Limburg.

Ik voer geen campagne tegen de Volkskrant. Bij milieu en landbouw is die krant een doorgeefluik van Greenpeace, maar de buitenlandverslaggeving is van hoog niveau. Deze Ana van Es werkte eerder in het Midden-Oosten en kreeg alom complimenten. Terecht. In 2016 was ze genomineerd voor Journalist van het Jaar.

Van het Midden-Oosten mag ze veel afweten, de energietransitie gaat haar boven de pet. Ook zij vermeldde in haar columns niet waarom die Limburgers kleine kernreactoren wilden plaatsen. Namelijk dat je daarmee de CO2-uitstoot van een land veel sneller en effectiever kunt verlagen dan met zonnecellen en windmolens. Met andere woorden, die rare Fransen en nog raardere Limburgers proberen om met behulp van kerncentrales een catastrofale stijging van de zeespiegel te voorkomen.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw