Bram Hahn Premium Corner

Goed dat tuchtcollege ivermectine-huisarts Rob Elens berispt

21 november 2022Leestijd: 4 minuten

Huisarts Rob Elens uit Meijel viert de uitspraak van het Tuchtcollege Gezondheidszorg als een overwinning. Maar in werkelijkheid krijgt hij een ongekend fikse tik op de vingers. Terecht, schrijft Bram Hahn.

Een uitspraak van een regionaal tuchtcollege over een zaak tegen een huisarts, dat is doorgaans geen landelijk nieuws. Maar in het geval van een uitspraak van het Tuchtcollege Gezondheidszorg ’s Hertogenbosch op 18 november ligt dat net even anders.

Lees ook het omslagverhaal: Waarheen voor de beste zorg?

Het gaat om een klacht tegen huisarts Rob Elens, die in strijd met de richtlijn geneesmiddelen zou hebben voorgeschreven tegen COVID die daar helemaal niet voor bedoeld waren. Ook stelde de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd in haar klacht dat Elens onder meer in YouTube-filmpjes desinformatie over de werking van deze middelen verspreidde.

Bovendien had Elens geweigerd een patiënt te vaccineren die een verklaring niet had willen ondertekenen en zou hij zich hebben bemoeid met de behandeling in het ziekenhuis van een patiënt (niet uit zijn eigen praktijk) met COVID.

Elens krijgt op onderdelen gelijk

Op 18 november deed het tuchtcollege uitspraak. En op het eerste oog viel die gunstig uit voor Elens. De arts zelf juichte dan ook op Twitter dat hij was vrijgesproken: hij mocht wel degelijk HCQ en ivermectine voorschrijven.

Die uitspraak is alleen maar zo omdat de richtlijnen op dat moment nog geen melding maakten van HCQ en ivermectine in relatie tot COVID. Die richtlijn van het Nederlands Huisartsen Genootschap werd pas later aangepast. Het gebruik van HCQ werd in augustus 2020 afgeraden, dat van ivermectine begin 2021. Merck, een van de fabrikanten van ivermectine die goed zou kunnen verdienen aan ivermectine als anticoronamedicijn, plaatste een overduidelijke mededeling op zijn website over het gebruik tegen COVID: doe het niet.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.