Gelukkig komt er meer lucht voor de boer

01 september 2022Leestijd: 2 minuten
Foto: Kees van de Veen/ANP

Het is goed dat het kabinet boeren belooft om serieus te kijken naar de wettelijk vastgelegde stikstofmeetmethode, want boeren kunnen niets met de meetmethode waarop het huidige stikstofbeleid is gebaseerd, schrijft Joan Zijerveld.

Lees dit omslagverhaal terug: 111 vragen over de stikstofcrisis

Niemand had hoge verwachtingen van het overleg gisteren tussen boeren en het kabinet. Het zou al mooi zijn als alle boeren aan tafel bleven zitten. Maar er gebeurde meer dan dat. Hoewel er niets definitiefs is bereikt, kunnen het kabinet en de boeren even opgelucht ademhalen, want het kabinet bleek gisteren bereid om te luisteren naar het grootste bezwaar van de sector over de meetmethode: de zogeheten kritische depositiewaarde (kdw).

Het kabinet zegt met de rug tegen de muur te staan

Wanneer boeren de komende jaren serieus aan de slag gaan om hun uitstoot te verminderen, zijn hun inspanningen niet direct zichtbaar in die kdw. Het kabinet kijkt niet naar wat boerderijen precies uitstoten maar naar die depositiewaarde, dus naar wat er in de natuurgebieden terechtkomt. Op dit moment is er nog geen methode om de uitstoot direct rondom boerderijen te meten. Stel dat een boer erin slaagt om zijn stikstofuitstoot tot een minimum te beperken, dan kan het zo zijn dat hij toch moet sluiten wanneer anderen in zijn omgeving daarin niet slagen. Dat voelt oneerlijk voor de boer.

Lees ook dit opiniestuk van Joan Zijerveld: Ook het PBL is het niet eens met de meetmethode van het kabinet

Vooral over deze oneerlijkheid zijn boeren boos. Maar het kabinet zegt met de rug tegen de muur te staan omdat er nog geen andere methode beschikbaar is. Dat kost tijd en geld. Het kabinet wil nu in overleg met de boeren toch kijken naar welke mogelijkheden er zijn om een andere methode te ontwikkelen. Hoewel er geen concrete methode is, is dit de juiste weg. Zonder perspectief voor boeren is het lastig om de doelstellingen te halen. Boeren zullen dan eerder de snelweg oprijden, dan dat zij bijvoorbeeld hun stalvloeren goed schoonhouden om de uitstoot te verminderen.