Marieke ten Katen

Kom op winkels: airco aan, dan deur dicht

16 augustus 2022Leestijd: 2 minuten

In diverse winkelstraten was het afgelopen dagen een paar graden koeler dan elders in dorp of stad. De koele lucht van de airco’s in de winkels waaide er door de openstaande deuren zo de straat op. Onbegrijpelijk, schrijft Marieke ten Katen. Zeker in tijden van een energiecrisis kan het geen kwaad om wat bewuster gebruik te maken van deze energieslurpers.

Voor wie verkoeling zocht de afgelopen dagen was het niet alleen goed toeven in één van de weinige zwemwaters die nog niet door blauwalg waren aangetast, maar ook in diverse winkelstraten. Daar kwam de voorbijgangers een heerlijk koel briesje tegemoet. Terwijl door de hittegolf van de afgelopen dagen het kwik boven de 30 graden uitkwam, loeiden in veel winkels binnen de airco’s en door de bij veel winkels openstaande deuren kwam een deel van de koele lucht ook op straat terecht. Het voelde daarbuiten al gauw een aantal graden koeler aan dan elders in stad of dorp.

Nog even los van de vraag of het produceren van die koele lucht in de winkels wel echt zo hard nodig is  – hier en daar zag een winkelmedewerker zich genoodzaakt een lange broek en trui aan te trekken – is het volstrekt onbegrijpelijk dat winkels, met de energiecrisis in het achterhoofd, nog steeds zo laconiek omspringen met het gebruik van de airco. Airco’s verbruiken nogal wat energie en dat neemt alleen maar verder toe als de geproduceerde koude lucht vrijuit naar buiten kan weglekken. Dat is niet alleen slecht voor het milieu, maar het leidt ook nog eens tot torenhoge energierekeningen.

In Frankrijk en Spanje worden boetes opgelegd

In Frankrijk worden daarom sinds kort boetes opgelegd aan winkels die de deuren open laten als de airco aanstaat. En in Spanje mag de airco niet lager dan 27 graden en kunnen winkels en bedrijven een boete tot wel 90.000 euro krijgen als ze zich daar niet aan houden. Terechte maatregelen, die ook navolging verdienen in Nederland, al was het maar om de boodschap die ervan uitgaat:  ‘Pas op, er is sprake van een energiecrisis, dus let een beetje op uw energieverbruik.’

Maar winkels zouden toch ook zelf inmiddels al wel moeten inzien dat ze enigszins slim moeten omgaan met hun energieslurpende airco’s. Dus is het wel echt nodig het ding aan te zetten en kan de temperatuur misschien wat minder laag worden ingesteld? En hup, de deuren dicht.

Ook zinvol in de winter trouwens, als de verwarming – ook vaak onnodig hard – staat te loeien.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.