WHO: zika-virus verspreidt zich over Amerikaans continent

25 januari 2016Leestijd: 2 minuten

Het voor zwangere vrouwen gevaarlijke zika-virus verspreidt zich over het gehele Amerikaanse continent. Dat is de verwachting van de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO).

Het door muggen overgebrachte zika-virus is vooral actief in Brazilië, maar verspreidt zich over de Amerika’s, vreest de WHO.

Advies

De organisatie adviseert zwangere vrouwen die naar gebieden reizen waar het zika-virus actief is eerst contact op te nemen met een arts. Het Amerikaanse volksgezondheidsinstituut CDC gaat nog een stapje verder en raadt zwangere vrouwen af naar Latijns-Amerika en de Caraïben af te reizen. El Salvador adviseert vrouwen zelfs überhaupt niet zwanger te raken tot 2018.

De eerste besmettingen zijn ook al in de Verenigde Staten geconstateerd. De WHO verwacht dat het Amerikaanse continent niet gespaard zal worden, met uitzondering van Canada en Chili.

WK in Brazilië

Het zika-virus is afkomstig uit het Zika-bos in Uganda maar werd, vermoedelijk, door een WK-bezoeker in 2014 naar Brazilië gebracht. Het virus wordt verspreid door muggen van het Aedes-geslacht (wiki), waaronder de tijgermug en de gelekoortsmug.

Deze beesten zijn berucht omdat ze ook verantwoordelijk zijn voor de verspreiding van de knokkelkoorts (dengue) en het chikungunya-virus. Vooral deze laatste ziekte, die chronische gewrichtspijn veroorzaakt, verspreidde zich de afgelopen jaren snel in de warmere gebieden van de aarde.

Gevaarlijke mutatie

Het zika-virus was in eerste instantie ongevaarlijk, maar is gemuteerd tot een virus dat door de placenta van zwangere vrouwen kan dringen. Geïnfecteerde kinderen kunnen geboren worden met een klein hoofd, hetgeen op latere leeftijd verstandelijke beperkingen met zich mee kan brengen.

De symptomen van het virus zijn te vergelijken met die van de knokkelkoorts en chikungunya. Patiënten krijgen koorts, huidprikkelingen, spier- en gewrichtspijn, hoofdpijn en algehele malaise. Deze symptomen treden op na enkele dagen en houden zo’n 2 tot 7 dagen aan. Voorkomen is ook in dit geval veel beter dan genezen. Er is geen werkbaar vaccin tegen het zika-virus.

Nederland

Voor Nederlandse vrouwen die niet op de Antillen wonen, is er voorlopig geen gevaar. Het is hier veel te koud voor een Aedes-mug. Maar de gemene prikbeesten zijn dichterbij dan u denkt.

In het Zuid-Europese klimaat, denk aan Italië, Spanje en zelfs Frankrijk, kan de Aedes-mug prima overleven.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.