Premium Lock Een nieuwe ruimterace, met een nieuwe uitdager

05 september 2023Leestijd: 14 minuten
De mens liet de maan decennia links liggen, maar nu is zij weer interessant geworden als tussenstation. Foto: Mark Garcia

Met onbegrensde ambities daagt opkomende ruimtemacht China het Westen uit. Dient zich een nieuwe wedloop aan, met de maan als inzet? En kan zo’n space race uit de hand lopen?

Eens in de zoveel tijd is het alle hens aan dek in het Interna­tional Space Station (ISS). Het ruimtestation is een kwetsbaar wonder van techniek. Zo groot als een voetbalveld suist het op 400 kilometer hoogte met 28.000 kilometer per uur door de ruimte.

Een rampscenario is een botsing met een object waartegen de beschermingsplaten van het ISS niet bestand zijn. Van de ruim achtduizend satellieten die om de aarde cirkelen heeft het weinig te vrezen, die passeren op veel grotere hoogte.

Spannend wordt het wel wanneer zo’n satelliet moedwillig en ondoordacht uit de lucht wordt geschoten, met duizenden brokstukken tot gevolg. ‘Het stomste wat je kunt doen,’ vindt Erik Laan (50), oprichter van ruimtevaartconsultant Eye on Orbit. ‘Zeer, zeer gevaarlijk,’ zegt de Amerikaan Tim Chrisman (36), ruimtevaartdeskundige en voormalig CIA-medewerker. ‘Je creëert een mijnenveld.’

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

En toch is dat wat er gebeurde op 15 november 2021, toen Rusland bij een test met een antisatellietraket zomaar zijn verouderde Cosmos 1408-satelliet neerschoot. Sindsdien moest het ISS al diverse malen puin van deze satelliet ontwijken. Afgelopen november was het weer zover. De bemanning nam voor de zekerheid plaats in de ontsnappingsmodule en het ruimtestation moest even vol op het gas. De ironie: aan boord van het ISS waren ook twee Russen. Ruimtepuin discrimineert niet, verzuchtten critici.

Rusland is niet het eerste land dat antisatellietwapens test, en het voorval met de Cosmos 1408 zou je kunnen zien als een incident. Maar evengoed is het een symptoom van een zekere grimmigheid die heeft postgevat in de internationale ruimtevaart. Verstoorde verhoudingen op aarde, geopolitieke scheidslijnen en brandende ambities houden niet op bij het eind van de dampkring. Zo verliep het tijdens de Koude Oorlog, en die kant lijkt het opnieuw op te gaan.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw