Premium Lock Na B&B Vol liefde: is nieuwe spiritualiteit wel zo heilzaam?

22 augustus 2023Leestijd: 13 minuten
Illustratie: René van Asselt

Niet alleen in B&B Vol liefde is spiritualiteit populair. De hunkering naar warmte, rust, bezieling en houvast in een kille, jachtige, onttoverde wereld leidt tot allerlei spirituele praktijken. Helaas zijn de gevolgen voor mens en maatschappij niet per se heilzaam.

Het was weer een heerlijk seizoen van B&B Vol liefde. Het datingprogramma presenteerde de afgelopen weken een keur aan paradijsvogels. De kleurrijke, soms wonderlijke figuren fleurden de regenachtige zomer aardig op en zorgden voor heel wat gespreksstof in de huiskamer en op sociale media. Wat al snel opviel, was de hoge dosis spiritualiteit. De deelnemers bleken dit woord helaas niet allemaal goed te kunnen uitspreken, maar lieten wel merken veel waarde te hechten aan spirituele krachten en praktijken.

Babette bijvoorbeeld verdient de kost als soundhealer. Wat betekent dat zij met harmonische klanken geestelijk en lichamelijk evenwicht probeert te bewerkstelligen. Aan het begin van haar verblijf op een Spaanse berg ging zij al meteen met een stemvork aan de slag en sprak zij enthousiast over helende trillingen. Verder toonde Walter, een B&B-eigenaar in Frankrijk, zich een liefhebber van tantra-dansen en langdurig knuffelen. Hij trof een geestverwant in zijn sensitieve logee Claudia, een ‘alternatief therapeute’ en pleitbezorger van ‘spirualiteit’, die dol was op ‘manifesteren’.

Dat is de laatste spirituele mode. Het komt er min of meer op neer dat je je probeert bewust te worden van wat je echt wilt in het leven en vervolgens actie onderneemt om je dromen te realiseren. De wet van de aantrekkingskracht draagt bij aan een gunstig resultaat. Als je positieve energie uitstraalt, zo is de gedachte, trek je deze ook aan. Bij Claudia bleek dit manifesteren overigens niet zo goed te werken. Zij wist ondanks al haar positiviteit het hart van Walter niet te veroveren en zit nu weer eenzaam thuis.

Wetenschappers spreken van een ‘spirituele revolutie’

Voor bezoekers van paranormale beurzen was het allemaal bekende kost wat Babette, Walter en Claudia de talrijke tv-kijkers voorschotelden. Zij laten geregeld hun hand of aura lezen, vernemen van mediums wat de liefde zal brengen of wat overleden dierbaren voor goede raad hebben, luisteren op een matje naar klankschalen, hopen op zelfinzicht door bestudering van enneagrammen en verdiepen hun kennis van de magische krachten van edelstenen. De buitenwacht denkt wellicht dat het hier gaat om een liefhebberij van een klein groepje alternatievelingen, van langharige mannen en kortgeknipte vrouwen in tuinbroeken met een voorliefde voor sterrenwichelarij en kruidenthee. Maar dit zou toch een onderschatting zijn van de reikwijdte van de spirituele beweging.

Overdrijven kan natuurlijk ook. De Britse godsdienstsociologen Paul Heelas en Linda Woodhead betoogden een kleine twee decennia geleden in het boek The Spiritual Revolution dat traditionele religies steeds meer plaatsmaken voor nieuwe geestelijke bewegingen. Met die revolutie bleek het nogal mee te vallen. Toch is er op levensbeschouwelijk gebied wel degelijk sprake van wezenlijke verschuivingen.

Illustratie: René van Asselt

Vrouwen en ouderen tonen de meeste spirituele interesse

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw