Premium Lock De kracht van gezonde ademhaling

12 april 2023Leestijd: 11 minuten
Naar schatting ademt één op de tien mensen niet op de juiste manier. Foto: Getty Images

Stress, overgewicht, vermoeidheid, hoofdpijn, verzwakte afweer en zelfs long covid: de lijst aan kwalen die te verhelpen zouden zijn via ademhalingstechnieken is lang. Maar wat werkt wel en wat niet?

Zit u? Is het stil in de kamer? Goed. Sluit uw ogen gedurende twee minuten en focus op de driehoek tussen uw wenkbrauwen en mondhoeken. Observeer uw eigen ademhaling en probeer aan niets anders te denken.

En? Lastig, nietwaar?

De meeste mensen zullen merken dat zoiets ogenschijnlijk simpels als op je eigen ademhaling letten, in de praktijk een ondoenlijke klus is, omdat je gedachten al snel alle kanten op schieten.

Het is een simpele oefening die Koen de Jong zijn toehoorders laat doen tijdens een webinar over ademhaling. De Jong is deel van een groeiend legertje coaches en trainers die hun cursisten in het vooruitzicht stellen dat ze met ademhalingstechnieken hun welbevinden flink kunnen verbeteren.

De Jong, die samen met psychiater Bram Bakker het boek Verademing schreef, benadrukt dat hij als fanatiek sportman nieuwsgierig raakte naar nuchtere, wetenschappelijk onderbouwde informatie over ademhaling, maar niet zo gecharmeerd was van de zweverige context waarin ademhalingsoefeningen vaak worden gepresenteerd.

Toch gaan ademhaling, yoga en meditatie vaak samen. Ook De Jong ontkomt er niet aan. De oefening die hij laat doen, komt uit de zogenoemde anapana-meditatie, een vorm van mediteren waarbij het aandachtig waarnemen van de eigen ademhaling centraal staat.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Ademen gaat vanzelf, maar u kunt de controle overnemen

Gelukkig gaat gewoon ademen vanzelf. Dat wil zeggen, meestal. De ademhalingsfunctie van het lichaam laat zich een beetje vergelijken met de automatische piloot van een vliegtuig: de computer zou best zelfstandig van A naar B kunnen vliegen, maar de gezagvoerder kan op elk gewenst moment ingrijpen. Zo is het met ademen ook. Het lichaam regelt dat helemaal zelf, maar u kunt zelf het stuur overpakken en bepalen of u dieper of sneller wilt ademen, hoog of laag, of snel of langzaam.

Behalve op het meest kritieke punt, trouwens. Het lichaam zal nooit accepteren dat een mens zijn adem inhoudt tot hij doodgaat. De reflex om toch weer adem te halen, is sterker dan de wilskracht.

Ademhalingsoefeningen kun je altijd en overal doen. Foto: Getty Images

De controle nemen over de ademhaling, dat blijken steeds meer mensen te willen doen. Bewust bezig zijn met ademen is een populaire bezigheid. Het ene na het andere boek over bewust en gezond ademen verschijnt en er zijn steeds meer ademcoaches die trainingen geven. Topsporters als Feyenoord-voetballer Marcus Pedersen nemen een ademtrainer in de arm om met behulp van ademtechnieken de prestaties te verbeteren. Ook in de reguliere geneeskunde groeit de aandacht voor het heil van een goede ademhaling.

Joost Janssen (56), longarts in het Máxima Medisch Centrum in Eindhoven en Veldhoven, krijgt dagelijks patiënten op zijn spreekuur die kortademig zijn en vaak al bij de cardioloog zijn geweest. De laatste jaren zitten daar ook patiënten bij met long covid, of, zoals het inmiddels vaak wordt aangeduid, post-covid-syndroom. ‘Uiteraard doen we in dergelijke gevallen een onderzoek naar de longfunctie om te achterhalen of er iets mis is met de longen. Maar vaak blijkt de oorzaak van de klachten te schuilen in disfunctioneel ademen.’

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw