Vogels Premium Corner

Een fraai gevleugeld hulpje van de goden

06 september 2022Leestijd: 1 minuut

Vogels wordt van oudsher een spirituele betekenis toegedicht. Zij zouden hemel en aarde verbinden.

Generaties kinderen zijn opgevoed met het idee dat zij door een ooievaar aan huis zijn gebracht. Deze fantasievolle voorstelling van zaken vloeide voort uit het ontzag van onze voorouders voor fraai gevleugelde luchtdieren die hemel en aarde met elkaar zouden verbinden. Grote, trekkende watervogels zoals de ooievaar, zo ging de mythe, transporteren kinderzieltjes uit hogere sferen naar deze wereld voor een geboorte.

Auteur: Marcel De Cleene

Titel: Historia Naturalis: De Avibus. Vogels in de cultuur

Uitgever: Sterck & De Vreese

Pagina’s: 340

Prijs: € 39,95

Deze informatie is te vinden in Historia Naturalis: De Avibus. Hierin laat de Vlaamse emeritus hoogleraar Marcel De Cleene zien hoe vogels van oudsher een spirituele betekenis wordt toegedicht. Zij gaan bijvoorbeeld door voor helpers van de goden, symbolen van de lucht, regelaars van de tijd en bewakers van de ­levensboom. De ingekleurde gravures in het mooi uitgegeven boek zijn van de Franse natuuronderzoeker Georges-Louis Leclerc de Buffon (1707-1788).

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.