Huisarts Premium Corner

Lagerugklachten? Mijd pijnstillers

10 augustus 2022Leestijd: 4 minuten

Tegen lagerugklachten helpen pijnstillers nauwelijks. Toch schrijven huisartsen ze veel voor. Wat is er wel tegen te doen?

Pijn in de onderrug is een van de meest voorkomende klachten. Circa 40 procent van alle Nederlanders krijgt ermee te maken, vooral boven de veertig jaar, en vrouwen wat meer dan mannen. Het is een verzamelnaam voor alle vormen van pijn die mensen ervaren in het gebied tussen de schouderbladen en de billen en kan tal van oorzaken hebben.

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

In een enkel geval is er een duidelijk aanwijsbare oorzaak, zoals een hernia (een uitstulpende tussenwervelschijf die tegen de zenuwbanen in de wervelkolom duwt), een breuk na een val of uitzaaiingen als gevolg van kanker. Maar in het overgrote deel van de gevallen – 90 procent – is een oorzaak helemaal niet zo makkelijk vast te stellen. Die categorie wordt aangeduid met de term ‘aspecifieke lagerugpijn’.

Het goede nieuws: circa 70 procent van de patiënten herstelt binnen zes weken. Maar bij circa 20 procent duurt het herstel langer, tot een maand of drie. En bij een kleiner percentage, 5 tot 10 procent, zijn de klachten chronisch. Een klein percentage, maar in absolute aantallen betreft het al gauw honderdduizenden Nederlanders.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.