Klimaat

Bill Gates pleit voor meer innovatie tegen klimaatverandering

15 februari 2021Leestijd: 1 minuut

Zonder innovatie is klimaatverandering niet te stoppen, zegt Bill Gates. In zijn nieuwe boek pleit hij voor veel meer investeringen in energie-innovaties en de ontwikkeling van schone technologie.

Na zijn afscheid als CEO van softwaregigant Microsoft werd Gates vooral bekend door zijn strijd tegen armoede en ziekte. Ook hield hij in 2015 een profetische presentatie over de dreiging van pandemieën, die vorig jaar werd ‘herontdekt’. Maar al meer dan tien jaar houdt Gates zich ook bezig met klimaat.

Bill GatesHoe we een klimaatramp kunnen vermijden
(Hollands Diep) 288 pag. 21,99

Landen hebben te weinig oog voor de echt lastige problemen

Dat begon met het oprichten van Terrapower, een bedrijf dat een nieuw type kernreactor wil ontwikkelen. Maar vanaf 2015 investeert hij in veel meer soorten innovaties. Nog altijd vindt Gates dat landen dit veel te weinig doen. In zijn op 3 maart te verschijnen boek Hoe we een klimaatramp kunnen vermijden pleit hij voor forse investeringen in schone technologie en energie-innovaties.

Politici moeten in elk geval meer doen dan simpelweg beloven dat hun land in 2050 naar netto nul uitstoot gaat. ‘Geen van die politici denkt bezorgd: gossie, in 2050 zullen ze zeggen dat ik het fout had,’ zegt Gates in een online gesprek met EW en andere media. Maar zolang landen geen aandacht hebben voor de echt lastige problemen om op nul uitstoot te komen, en niet veel geld uittrekken voor innovatie, zijn hun beloftes volgens Gates niet serieus te nemen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.