Houtstoken

Hoe schadelijk is uw knapperend haardvuurtje?

21 maart 2018Leestijd: 1 minuut

In de zoektocht naar andere energiebronnen dan aardgas is het ouderwetse hout stoken in opmars. Maar ook daar kleven nadelen aan. Het verbranden van hout veroorzaakt fijnstof, die hinderlijk en schadelijk is voor mensen met aandoeningen aan de luchtwegen.

Lees ook: De open haard onder vuur – waarom willen steeds meer mensen houtgestookte kachels aan banden leggen?

Open haard

Volgens een rapport van de Gezondheidsraad dragen houtkachels en open haarden zo’n 1,2 procent bij aan de fijnstof in de lucht. Dus roept het Longfonds gemeenten op om het gebruik van houtkachels te ontmoedigen.

Opmerkelijk is dat de Stichting Nederlandse Haarden- en Kachelbranche (NHK) zich aansluit bij het offensief tegen de houtkachel. Elsevier Weekblad zocht uit hoe schadelijk uw knapperend haardvuur nu eigenlijk is en waarom zelfs kachelhandelaars tegen zijn.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.