Jason Walters, voormalig lid Hofstadgroep, op pro-Israëldemonstratie: kijk niet weg voor genocidaal antisemitisme

13 oktober 2023Leestijd: 3 minuten
Jason Walters tijdens manifestatie Samen voor Israël op de Dam in Amsterdam, 12 oktober. Foto: screenshot YouTube Christenen voor Israël.

Jason Walters – voormalig lid van de Hofstadgroep en na zijn gevangenisstraf adviseur op het gebied van terrorisme en (de)radicalisering – sprak donderdag 12 oktober tijdens de pro-Israëldemonstratie op de Dam in Amsterdam. Ooit had hij dezelfde ideologie als terreurgroep Hamas, nu steunt hij het Joodse volk en Israël. Lees zijn toespraak hieronder terug.

Geachte aanwezigen,

Vandaag zijn wij bijeengekomen in solidariteit met de staat Israël en het Joodse volk. Bijeengekomen om uiting te geven aan ons immense verdriet en onze afschuw over de gruwelijke slachtpartij afgelopen zaterdag (7 oktober).
Een dag waarop we getuige zijn geweest van de meest gruwelijke, weerzinwekkende taferelen. De moord op mannen en vrouwen, het onthoofden en verbranden van kinderen. Niet sinds de Holocaust zijn er op één dag zo veel Joodse burgers vermoord als op zaterdag 7 oktober.

Wij zijn getuige geweest van een verbijsterende en schokkende orgie van genocidaal geweld dat in barbaarsheid doet denken aan de Islamitische Staat en zelfs herinneringen aan het nazi-regime naar boven brengt.

Het is noodzakelijk om recht te doen door het monsterachtige en het demonische dat wij zaterdag hebben aanschouwd te benoemen als wat het is: dit is genocidaal antisemitisme.

Centrale rol genocidaal antisemitisme in ideologie Hamas-terroristen

In het wereldbeeld en de ideologie van de Hamas-terroristen die dit hebben gedaan, speelt genocidaal antisemitisme een centrale rol. Deze ideologie – het islamisme – die Hamas deelt met groepen als de Islamitische Staat en Al-Qa’ida, maar ook met de Moslimbroederschap en de mullahs in Teheran, leert dat het menselijk leven geen intrinsieke waarde heeft. Dat de wereld en al het leven slechts een middel zijn om God te aanbidden.

En dat moord en zelfopoffering de hoogste vorm van aanbidding zijn. Deze religieuze ideologie onderwijst dat de moslims voorafgaand aan de Dag des Oordeels alle Joden zullen uitmoorden. Hamas heeft dat nadrukkelijk in zijn handvest opgenomen. Genocidaal antisemitisme is een wezenlijk onderdeel van de religieuze theologie van de groep.

Te vaak kijken wij als samenleving weg voor het kwaad waar we mee te maken hebben.

Echter: de afgelopen dagen hebben ons óók heel erg duidelijk gemaakt dat genocidaal antisemitisme niet alleen een islamistisch fenomeen is, maar breder leeft. In de Arabische wereld is het een attitude die scheidslijnen overstijgt en zowel religieus als seculier, zowel links als rechts verenigt.

Ook in het Westen steekt genocidaal antisemitisme de kop op

Maar ook in het Westen steekt genocidaal antisemitisme opnieuw de kop op. Niet alleen bij de moslimgemeenschap en niet alleen bij extreem-rechts: ook aan de universiteiten waar progressieven een ideologie hebben ontwikkeld die Israëliërs neerzet als kolonialisten die genocide plegen en oproept tot ‘dekolonisatie’. Het was dan ook vanuit deze hoek dat het geweld van 7 oktober werd goedgepraat. En op basis waarvan bijvoorbeeld de BLM-beweging zijn solidariteit betuigde… met Hamas. Zij hebben heel erg duidelijk gemaakt wat ze bedoelen met ‘dekolonisatie’.

Geachte aanwezigen, wij mogen niet wegkijken voor dit genocidale antisemitisme. Het is aan ons om het helder en duidelijk te benoemen wanneer het zich manifesteert en het bestrijden wanneer het de kop opsteekt.

Ieder jaar op 4 mei herdenken wij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en de Shoah. En ieder jaar beloven wij op die dag dat we dit nooit meer zullen laten gebeuren. Op dit duistere moment, waarin Israël zijn meest zwarte dagen sinds zijn oprichting doormaakt, is het tijd voor ons om deze belofte in te lossen en luid en duidelijk te verkondigen: ‘Dit nooit meer!’

Am Yisrael Chai!