Podcast BruXL #21: Natuurherstelwet: EU wil te veel tegelijk

23 juni 2023Leestijd: 1 minuut
header (1500 x 1000 px) (7)

Een jaar voor de Europese verkiezingen dendert de Brusselse wetgevingsmachine door. De EU komt met een waterval aan wetten, vooral klimaat- en energie-gerelateerd, die de lidstaten – én daarmee de rest van de wereld – tot beter gedrag moeten dwingen. Als wij voorop gaan, volgt de rest vanzelf, denkt Brussel. Hoe meer wetgeving er nog doorkomt, hoe beter, is daarom de heersende gedachte.

Brussel wil álles, en alles tegelijk. Én energietransitie, én opwarming tegengaan, én ‘duurzame ketens’ voor producten én meer biodiversiteit in de eigen lidstaten. Maar lidstaten, waaronder Nederland, zeggen ‘ho’, bijvoorbeeld tegen de omstreden natuurherstelwet. Wat staat daar precies in en waarom roept die zoveel weerstand op? En hoe kwetsbaar maakt de EU zich met alle ambities rond verduurzaming en ‘maatschappelijk verantwoord ondernemen’?

Matthijs van Schie bespreekt het met René van Rijckevorsel. Ook hebben ze het over een schandaal rond de komst van een Iraanse delegatie naar Brussel met verstrekkende politieke gevolgen. En natuurlijk aandacht voor de gevoelige overstap van de ervaren Europarlementariër Sophie in ’t Veld van D66 naar Volt.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."