Premium Lock Advocaat-generaal schept alleen maar meer verwarring over box 3

02 maart 2022Leestijd: 4 minuten
'De Belastingdienst heeft blijkens de jurisprudentie de bedrijfsopvolgingsregeling tegen heug en meug uitgevoerd.' Foto: ANP.

Met een recent advies zaait de advocaat-generaal van de Hoge Raad nog meer verwarring over de toch al zeer onduidelijke box 3-uitspraak van 24 december 2021. Daarmee doet de adviseur van de hoogste rechters geen recht aan dit krankzinnige dossier, schrijft Jeroen van Wensen.

Afgelopen december verklaarde de Hoge Raad de vermogensrendementsheffing van box 3 ongeldig – met terugwerkende kracht tot en met 2017. Spaarders en beleggers kunnen daardoor van de overheid belastinggeld terugkrijgen.

Volstrekt onduidelijke uitspraak

Het probleem is alleen dat de uitspraak zo wazig is, dat niemand weet wie voor compensatie in aanmerking komt. En al helemaal niet in welke mate.

De Hoge Raad liet zich in december namelijk alleen duidelijk uit over de vraag hoe spaarders moeten worden gecompenseerd. Terwijl 60 procent van de box 3-betalers naast spaargeld ook nog andere bezittingen heeft, zoals aandelen en vakantiehuizen. Hoe de compensatie voor deze (enorme) groep eruit moet komen te zien, heeft de Hoge Raad niet toegelicht.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw