Nicolette van den Hout Premium Corner

Wetgeving voor hybride werken? Doe het niet

31 januari 2022Leestijd: 2 minuten

De Sociaal-Economische Raad (SER) komt binnenkort met een advies over thuiswerken. Vakbond FNV zit in deze commissie en pleit ervoor om thuiswerkafspraken wettelijk vast te leggen. Geen goed idee, vindt Nicolette van den Hout.

Het kabinet roept nog steeds op om zoveel mogelijk thuis te werken om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Toch gaat er een moment komen waarop deze maatregel wordt losgelaten. Maar, uit verschillende onderzoeken is naar voren gekomen dat thuiswerken eigenlijk wel bevalt. Mensen willen niet meer vijf dagen in de week naar kantoor komen. De combinatie van thuiswerken en werken op locatie blijkt de perfecte mix: hybride werken. Hoe geef je dat het beste vorm? Wat worden de nieuwe richtlijnen en afspraken? Daar buigt de SER zich nu over.

D66 en GroenLinks wachten dat advies niet af en hebben al een initiatiefwetsvoorstel in de maak: ‘Werken waar je wilt’. Ook de FNV wil dat het recht op thuiswerken in een wet wordt vastgelegd, net als de afspraken over thuiswerkvergoedingen. De FNV wil het op deze manier, omdat uit hun gehouden enquête onder 5.400 werknemers blijkt dat wettelijk vastleggen de voorkeur heeft. Het vastleggen in cao’s vinden de vakbondsleden niet voldoende, omdat niet iedereen onder een cao valt en omdat een cao na een tijdje weer verloopt.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.