economie

Kunnen de Grieken deze week al rekenen op een nieuwe deal?

08 augustus 2015Leestijd: 2 minuten

Een nieuwe deal met Griekenland is ophanden. Waarschijnlijk wordt een concept-deal komende dinsdag al afgerond.

Dit zou betekenen dat de Grieken al op 20 augustus een eerste betaling van de geldschieters kunnen verwachten, zei een bron die dicht bij de Griekse onderhandelingen staat vrijdagnacht tegen persbureau Reuters.

Er zouden tijdens de gesprekken geen ‘grote meningsverschillen’ zijn tussen de regering van de Griekse premier Alexis Tsipras en de geldschieters, voornamelijk omdat er geen ‘onmiddellijke beslissingen’ moeten worden genomen, zegt de Europese bron.

Optimistisch

Griekenland onderhandelt met de Europese geldschieters en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) over een nieuwe lening van maximaal 86 miljard euro. De meeste partijen zijn optimistisch over de onderhandelingen.

Bronnen melden dat de gesprekken dit weekeinde wellicht al ten einde zullen komen. Het Griekse parlement zou dan donderdag de plannen al kunnen goedkeuren.

Gratis geld

Duitsland vormt een uitzondering op het optimisme: de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble waarschuwde vrijdag voor ‘overhaaste beslissingen’. Duitsland wil dat er nu al specifieke hervormingen voor de langere termijn worden vastgelegd, naast de voorwaarden voor directe hervormingen.

Volgens Schäuble krijgt Griekenland zeker geen ‘gratis geld’. De minister wil liever nog een overbruggingskrediet voor het noodlijdende land dan een te snelle deal.

Schäuble deed al eerder een voorstel voor een tijdelijk vertrek van Griekenland uit de eurozone. Het land zou dan de tijd hebben orde op zaken te stellen, zonder dat andere eurolanden hierdoor in de problemen zouden komen.

Het voorstel kreeg veel kritiek van andere Europese ministers: met name de Franse minister Michel Sapin sprak zich fel uit tegen dit voorstel van Schäuble. Het plan zou in strijd zijn met de fundamenten van de Europese Unie.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.