economie

Particuliere taxiritjes zijn illegaal, Uber riskeert boetes

30 juli 2014Leestijd: 1 minuut

Het plan van taxidienst Uber om ritjes aan te bieden met particuliere chauffeurs is illegaal. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) zegt dat boetes hiervoor kunnen oplopen tot 4.200 euro en een maximale dwangsom van 10.000 euro.

Met deze uitspraak reageert de ILT op het nieuwste plan van Uber. Iedereen van minimaal 21 jaar en in het bezit van een vierdeursauto van na 2005, kan via uberPOP ritjes met klanten gaan rijden.

Straattaxi’s

De toezichthouder zegt chauffeurs die zich aanbieden via uberPOP te beschouwden als snorders. ‘Gebruik van uberPOP kan leiden tot illegaal taxivervoer,’ zegt de inspectie. ‘Chauffeurs moeten zich aan dezelfde regels houden als reguliere straattaxi’s.’

Uber laat weten gewoon door te gaan met de particuliere chauffeurs. De dienst is het niet eens met de zienswijze van de inspectie, omdat het op deze manier geen taxivervoer zou faciliteren. Het gaat om particuliere chauffeurs die anderen met zich laten meerijden.

Illegaal

Uber is begonnen met een proef in Amsterdam met twintig chauffeurs, die ook moeten beschikken over een verklaring goed gedrag en ze moeten een training hebben gevolgd. De dienst kan ritjes aanbieden die de helft goedkoper zijn dan met de reguliere taxi.

De uitspraak van de ILT komt niet geheel onverwachts. Bas Vos, voorzitter van het Amsterdams Platform Kwaliteitstaxi, zei eerder vandaag al dat het initiatief ‘zo illegaal als de pest’ is.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.