economie

Flinke winstdaling voor elektronicaconcern Philips

22 april 2014

Elektronicaconcern Philips heeft het eerste kwartaal de winst flink zien dalen. Het bedrijf had last van lastige omstandigheden in China en Rusland en van hoge reorganisatiekosten.

De nettowinst over het eerste kwartaal van 2014 was 137 miljoen euro, 15 procent minder dan een jaar eerder, toen de nettowinst over de eerste drie maanden nog 162 miljoen euro was.

De omzet zakte onder door negatieve wisselkoerseffecten met bijna 5 procent, tot 5,02 miljard euro. Zonder deze effecten mee te rekenen, bleef de omzet stabiel.

Fabriek dicht

Alleen de consumentenproductenafdeling van Philips deed het beter dan vorig jaar. Philips schrijft dat vooral luchtreinigers en vloerproducten zoals stofzuigers beter worden verkocht.

De Healthcare-divisie, waar medische apparatuur wordt gemaakt, zag de winst het sterkst dalen. Philips legde een fabriek voor scanapparatuur in het Amerikaanse Cleveland tijdelijk stil. Onderzoek door de Amerikaanse inspectiedienst FDA bracht mogelijke problemen in het productieproces aan het licht.

Lampen

De verlichtingsdivisie was ook minder winstgevend dan vorig jaar, maar het verschil was er kleiner dan bij de gezondheidszorg-afdeling. Er werden nog ongeveer evenveel lampen verkocht, alleen leverde de verkoop minder op. De verkoop van led-lampen steeg met 37 procent.

Topman Frans van Houten verwacht dat 2014 ‘een lastig jaar zal worden’, maar geeft geen concrete winstverwachting. Van het aandeleninkoopprogramma van 1,5 miljard euro is 14 procent volbracht.

De tegenvallende resultaten van Philips drukten dinsdagochtend het sentiment op het Damrak. Het bedrijf zakte direct 6 procent in de AEX-index.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.