economie

Overheidstekort onder 3 procent, ‘geen extra bezuinigingen’

04 maart 2014Leestijd: 1 minuut

De aantrekkende Nederlandse economie zorgt ervoor dat het begrotingstekort dit jaar flink zal dalen. Het tekort bedraagt dit 2,9 procent en daalt in 2015 naar 2,1 procent.

Dat blijkt dinsdag uit nieuwe ramingen van het Centraal Planbureau.

Risico’s

De groei trekt ook aan en komt dit jaar uit op 0,75 procent en volgend jaar op 1,25 procent. De werkloosheid loopt dit jaar nog op tot 650.000 personen, maar daalt volgend jaar licht als gevolg van een stijgende werkgelegenheid. De inflatie komt in beide jaren uit op 1,5 procent.

De gunstige cijfers betekenen dat het kabinet, op basis van de nieuwe ramingen niet extra hoeft te bezuinigen, zegt minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA).

Hij spreekt van ‘positief nieuws’, maar benadrukt ook dat er nog steeds ‘risico’s’ zijn, zoals de invloed van de onrust in Oekraïne op de wereldhandel.

Norm

Het tekort voor dit jaar werd in december nog geraamd op 3,1 procent maar komt dus waarschijnlijk uit op 2,9 procent en is daarmee binnen de norm van 3 procent die de Europese Commissie heeft gesteld.

Nederland kreeg tot 2015 om het tekort, dat al jaren boven die norm ligt, terug te brengen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.