economie

Amerika breekt voor het eerst in 24 jaar oliereserves aan

12 maart 2014Leestijd: 2 minuten

De Verenigde Staten brengen voor het eerst sinds 1990 olie van de strategische reserves op de markt. Analisten zien dit als een belangrijk signaal aan Rusland, onder meer omdat het type olie lijkt op de olie die normaal gesproken uit Rusland wordt geïmporteerd.

Officieel gaat het volgens het Amerikaanse ministerie van Energie om een al langer geplande test met de strategische voorraad, om te bekijken wat de capaciteiten van de Verenigde Staten zouden zijn als er een ‘verstoring’ op de oliemarkt zou plaatshebben. De Verenigde Staten hebben genoeg op voorraad om ongeveer tachtig dagen lang geen olie te hoeven importeren.

Golfoorlog

De vorige keer dat de strategische reserves werden aangebroken was tijdens de Iraakse inval in Koeweit in 1990. Maar aangezien president Barack Obama de inval van Rusland in harde woorden veroordeelt, houden analisten er rekening mee dat het Witte Huis met de test een ‘subtiel gebaar’ naar de Russische president Vladimir Poetin wil maken.

Of Rusland zich iets aantrekt van deze Amerikaanse zet, is de vraag. De export van ruwe olie vanuit de Verenigde Staten is beperkt.

‘Het zou een bericht van Obama aan Rusland kunnen zijn, dat de Verenigde Staten de prijs van olie kunnen beïnvloeden als zij dat willen. Maar dat lijkt me op dit moment te veel eer voor de regering,’ zegt Dominick Chirichella van het Energy Management Institute in New York tegen persbureau Reuters.

Jatsenjoek

Obama zelf sprak woensdag met de Oekraïense interim-premier Arseni Jatsenjoek, wat uitzonderlijk snel is voor een ontmoeting tussen een Amerikaanse president en een nieuwe minister-president. Een verzoek tot een gesprek met Poetin was door het Witte Huis juist afgewezen.

Na dat gesprek gaf Obama nogmaals aan dat hij de Russische acties op de Krim ziet als een ‘bezetting’ en dat hij het referendum over de toekomst van de Krim ‘volledig afwijst’. Obama beloofde Oekraïne te zullen ‘bijstaan’.

Hij onderstreepte daarmee de woorden die de G7, dat zijn de rijke G8-landen zonder Rusland, die eerder woensdag lieten weten dat zij de uitkomst van het referendum op de Krim niet erkennen.

Volg Anna Vossers op Twitter

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.