economie

Werkloosheid stijgt, bedrijfsinvesteringen nemen toe

20 februari 2014Leestijd: 1 minuut

De economie trekt langzaam aan, maar de werkloosheid blijft toenemen. In januari steeg het aantal werklozen met 10.000 en kwam uit op 678.000, 8,6 procent van de beroepsbevolking.

Dat blijkt donderdag uit de nieuwste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Uit cijfers van uitkeringsinstantie UWV blijkt dat het aantal WW-uitkeringen uitkwam op 460.000, 23.000 meer dan in december.

Werklozen

De werkloosheid over de afgelopen drie maanden is ongeveer gelijk gebleven, meldt het CBS. Dat komt omdat het baanverlies toenam, terwijl veel werklozen zich terugtrokken van de arbeidsmarkt.

Het aantal WW-uitkeringen steeg in januari met 5,2 procent, een lagere stijging dan in januari 2013. Toen nam het aantal werkloosheidsuitkeringen toe met 8,6 procent. Onder jongeren liep het aantal uitkeringen met een stijging van 10,2 procent, meer dan gemiddeld toe.

Vergeleken met een jaar geleden steeg het aantal lopende WW-uitkeringen met een kwart. Vooral aan vrouwen, de sectoren zorg en welzijn, vervoer en opslag en in de provincie Utrecht werden meer uitkeringen verstrekt.

Investeringen

Er is ook wat positiever nieuws. Zo meldt het CBS dat in december Nederlandse bedrijven 19 procent meer hebben geïnvesteerd dan een jaar eerder. Dat kwam vooral door investeringen in personenauto’s, machines en de bouw.

In februari is het consumentenvertrouwen iets toegenomen. De lichte verbetering kwam vooral door een toename van de koopbereidheid.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.