economie

‘SNS aansprakelijk voor miljard euro schade na woekerpolissen’

17 februari 2014Leestijd: 2 minuten

De Stichting Woekerpolisproces heeft een dochteronderneming van SNS REAAL, en BNP Paribas Cardif aansprakelijk gesteld voor schade die is ontstaan bij woekerpolissen van de failliete DSB Bank. Het totaalbedrag aan schade zou ‘richting de miljard euro’ gaan.

De Stichting Woekerpolisproces vertegenwoordigt 3.000 gedupeerden, die via DSB een zogenoemde woekerpolis hebben afgesloten. Bij zulke polissen werd klanten verplicht om via ingewikkelde constructies dure verzekeringen tegen hoge rentetarieven af te sluiten.

Voorzichtige schatting

Voorzitter Pieter Lijesen schat in dat de totale schade om zo’n 100.000 leningen en 200.000 koopsommen gaat, volgens hem is dat ‘een voorzichtige schatting’.

‘DSB was er berucht om dat bij elke klant meerdere koopsommen werden afgesloten,’ stelt hij. ‘Als je dat gaat uitrekenen kom je bij beide partijen wel op een schadebedrag richting de miljard euro.’ Per klant zou er gemiddeld zo’n 50.000 euro schade zijn geleden, als gevolg van overkreditering.

Provisiekosten

Wie een lening wilde afsluiten bij DSB, moest volgens Lijesen vaak verplicht drie verzekeringen afsluiten voor arbeidsongeschiktheid, overlijden en werkloosheid. Die verzekeringen liepen via SRLEV, een dochteronderneming van SNS REAAL.

DSB liet klanten daarover hoge provisiekosten betalen. Veel van hen betalen over de lening voor de provisiekosten nog steeds rente.

Lijesen wil SRLEV en BNP Paribas Cardif als medeplichtigen voor de geleden schade voor de rechter slepen, maar heeft nu eerst met de bank-verzekeraars rechtstreeks contact opgenomen.

Volg Anna Vossers op Twitter

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.