economie

President Obama draagt Janet Yellen voor als nieuwe Fed-voorzitter

09 oktober 2013Leestijd: 2 minuten

De Amerikaanse president Barack Obama heeft Janet Yellen woensdag formeel voorgedragen als voorzitter van de Federal Reserve (Fed), het Amerikaanse stelsel van centrale banken. De voordracht moet nog worden goedgekeurd door de Senaat.

Yellen, de huidige vicevoorzitter van de Fed, volgt Ben Bernanke op. Zijn termijn loopt af in januari volgend jaar.

Verstand

Yellen is ‘buitengewoon goed gekwalificeerd’ voor het voorzitterschap van de Fed en heeft ze ‘grondig verstand’ van de markten, zegt Obama. Hij benadrukte dat de hele wereld kijkt naar de Fed als het gaat om ‘leiderschap’ en ‘richting’.

Obama roemde aftredend voorzitter Bernanke als een stabiliserende kracht voor de economie, zowel in de Verenigde Staten als ook mondiaal.

Stimulering

Het is nog niet bekend wat Yellen met het huidige stimuleringsprogramma van de Fed gaat doen. Dat programma voorziet in het opkopen van obligaties om de Amerikaanse economie te stimuleren.

Elke maand brengt de Fed 85 miljard dollar in omloop, waardoor de Amerikaanse economie mede door die stimulering uit de recessie is gekomen.

Shutdown

Het Internationaal Monetair Fonds voorspelde dinsdag dat de Amerikaanse economie volgend jaar met 2,6 procent zal groeien.

Die groei kan in gevaar komen door de voortdurende problemen rond het schuldenplafond en de gedwongen sluiting (shutdown) van overheidsinstellingen.

Als het stimuleringsprogramma wordt afgebouwd zal ook dat gevolgen hebben voor de economische groei. Bernanke gaf al aan het steunprogramma langzaam te willen afbouwen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.