Curatoren DSB dienen claim in bij DNB: toezicht ernstig gefaald

25 oktober 2013Leestijd: 1 minuut

Curatoren van de failliet verklaarde DSB Bank dienen samen met gedupeerde partijen een claim in bij De Nederlandsche Bank (DNB). De toezichthouder zou verantwoordelijk zijn voor de schade die schuldeisers leiden als gevolg van het faillissement.

Het gaat om een gezamenlijk initiatief van de cutatoren en de Vereniging DSBspaarder.nl, Vereniging DSBdepositos.nl en Stichting Belangen Rechtsbijstandverzekerden DSB, drie organisaties die klanten met vorderingen op DSB vertegenwoordigen.

Krediet

Volgens de eisers verleende DNB in 2005 ten onrechte een bankvergunning aan DNB en was er sprake van falend toezicht. DNB maakte ‘een zachte landing van de bank’ onmogelijk door het intrekken van krediet waardoor het faillissement van DSB onafwendbaar werd, zeggen de partijen.

Hoeveel schade de curatoren en organisaties willen verhalen, is niet duidelijk. Dat hangt ook af van de rechter, die moet eerste bepalen of DNB aansprakelijk is.

Claim

Het is voor het eerst sinds jaren dat er een schadeclaim wordt ingediend tegen DNB, bericht Het Financieele Dagblad. De centrale bank is sinds een jaar beschermd tegen claims, maar die wet gold niet in 2009 toen DSB ten onder ging.

De curatoren zien zich in hun oordeel gesterkt door oud-DNB-president Nout Wellink. Hij zei in een hoorzitting in de Tweede Kamer dat ‘we ook met de kennis van toen nadere voorwaarden aan de vergunning hadden moeten verbinden’.