economie

KPN: een bedrijf met meer dan 150 jaar geschiedenis

14 augustus 2013

KPN is hoogstwaarschijnlijk binnenkort niet meer zelfstandig. Het overnamebod van de Mexicaanse Carlos Slim lijkt het sluitstuk te worden van de 150 jaar geschiedenis als Nederlands bedrijf.

KPN begon halverwege de negentiende eeuw als onderdeel van het ministerie van Financiën, als afdeling die het aanleggen en exploiteren van telegrafieverbindingen moest exploiteren. Later die eeuw vielen ook de posterijen onder dezelfde staatsonderneming, en werden steeds meer telefoniediensten genationaliseerd.

In 1915 werden al deze diensten samen officieel een staatsbedrijf, de P&T, dat werd in 1928 de PTT. Na decennia opereren in dezelfde bedrijfsvorm, werd in 1989 het besluit genomen om de PTT de verzelfstandigen, onder de naam KPN. Dat bedrijf ging in 1994 naar de beurs, waarna de overheid zijn aandeel afbouwde tot nul in 2006. Tussendoor werden in 1998 de postactiviteiten afgesplitst onder de naam TPG.

Financiële problemen

Nadat KPN na het barsten van de internetzeepbel in 2001 in grote financiële problemen kwam, werd Ad Scheepbouwer er bestuursvoorzitter. Hij saneerde gedurende tien jaar hard en maakte het bedrijf weer gezond. Toch sluimerden er al financiële problemen onder de oppervlakte die vervolgens niet opgelost konden worden door de nieuwe topman Eelco Blok, die in 2011 aantrad. Onder zijn bewind was het zeer onrustig bij KPN: er waren veel incidenten en ruzies, en de financiële prestaties gingen snel achteruit.

De beurskoers daalde zo hard dat het Mexicaanse América Móvil zijn kans schoon zag, en zich voor 30 procent in KPN inkocht. Sindsdien is het niet veel beter gegaan bij KPN, en begin augustus besloot América Móvil een bod te doen op het hele bedrijf.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.