Nederlandse banken getroffen door grote cyberaanval

05 april 2013Leestijd: 1 minuut

De ‘technische storingen’ die grote Nederlandse banken de afgelopen dagen teisterden, zijn veroorzaakt door cyberaanvallen van buitenaf. Zogenoemde DDos-aanvallen ontregelden het bankverkeer.

Dat laat de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) weten in een statement dat op sites van de banken is gepubliceerd.

Door de aanval raakten de servers overbelast, wat voor problemen heeft gezorgd in het dataverkeer. Ook buitenlandse banken hadden hinder van de aanval.

Geen hack

De NVB benadrukt dat het hier niet gaat om een ‘hack’ en zegt dat de veiligheid van internetbankieren, mobiel bankieren en van iDeal geen moment in het geding is geweest.

De banken zeggen ‘passende maatregelen’ te nemen om de aanvallen te lijf te gaan.

Ontkenning

Woensdag ontkende ING nog stellig dat de storing veroorzaakt was door een aanval van buitenaf. Maar vrijdag zeiden woordvoerders al ‘alle opties open te houden’ maar merkten daar bij op dat er ‘geen aanwijzingen’ waren om uit te gaan van een cyberaanval.

Premier Mark Rutte (VVD) heeft de banken opgeroepen om maatregelen te nemen. Het kabinet houdt de veiligheid bij banken nauwlettend in de gaten. ING zegt dat het online betaalverkeer inmiddels weer goed werkt.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.