Kabinet sluit sociaal akkoord, bezuinigingen uitgesteld

11 april 2013Leestijd: 2 minuten

Het kabinet is donderdagavond akkoord gegaan met de werkgevers en werknemers. Door de nieuwe plannen zijn de bezuinigingen van 4 miljard van de baan en krijgt het kabinet een extra schuldenlast van 600 miljoen euro.

‘Dit is een historisch moment,’ zei premier en Mark Rutte (VVD) bij de bekendmaking van het akkoord. ‘Dit is een akkoord van vertrouwen voor het komende decennium dat de Nederlandse samenleving verder brengt,’ zei historicus Rutte die er inmiddels een gewoonte van lijkt te maken om gesloten akkoorden als ‘historisch’ te bestempelen.

Uitstel

‘We maken het ontslagstelsel eenvoudiger en eerlijker en de WW wordt toekomstbestendiger,’ zei Rutte. Wat hij met die woorden precies bedoelde, is onduidelijk. Het kabinet besluit immers om de ontslagbescherming tot 2016 ongewijzigd te laten. Wat betreft de WW-uitkering besloten de sociale partners dat ontslagen werknemers twee jaar lang een uitkering van de staat zullen krijgen. Over het derde jaar moeten werknemer en werkgever een afspraak maken in het cao.

Geen bezuinigingen

Het akkoord dat nu op tafel ligt, betekent dat de geplande bezuinigingen van 4 miljard weer in de ijskast kunnen. Sterker nog, het kabinet wordt opgezadeld met een structurele kostenpost van 600 miljoen euro.

FNV-voorzitter Ton Heerts was dan ook in zijn nopjes: ‘Het bezuinigingspaket is van tafel, de nullijn ook. Als we morgen ook maar één ontslag hebben voorkomen, is het voor mij een succes,’ zei Heerts die zijn verdere spreektijd vooral inzette om een promo-praatje voor zijn vakbond te houden.

Ook werkgevers-baas Bernard Wientjes leek een goed humeur aan het akkoord over te houden: ‘Ik sta hier als een ontspannen mens. De bedrijven kunnen weer leiding geven aan de groei van het land. Mensen moeten weer producten gaan kopen.’

Volg Servaas van der Laan op Twitter

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.