Alle afspraken uit het sociaal akkoord op een rij

11 april 2013Leestijd: 2 minuten

De sociale partners zijn donderdagavond tot een akkoord gekomen. Een kortere WW-uitkering en een versoepeling van het ontslagrecht zijn weer van de baan.

De plannen worden op dit moment aan het kabinet voorgelegd. De volgende punten zullen zo goed als zeker onderdeel zijn van de plannen:

 • Ontslagen werknemers blijven gewoon drie jaar een volle WW-uitkering ontvangen. Vanaf 1 januari 2016 zal de WW-uitkering anders worden georganiseerd. De eerste twee jaar zullen dan betaald worden door het Rijk, over het laatste jaar worden afspraken gemaakt in het cao. Een hogere WW-premie moet de langere uitkeringsduur mogelijk maken.
 • De geplande versoepeling van het ontslagrecht wordt uitgesteld tot na de economische crisis. Per 1 januari 2016 moet er een eenvoudiger en eerlijker systeem komen waarbij de preventieve toets blijft bestaan.
 • Flexwerken wordt aan banden gelegd. Werkgevers krijgen strengere voorwaarden voor het uitgeven van tijdelijke contracten. Er wordt een einde gemaakt aan de schijnconstructies van werknemers die met buitenlandse sociale lasten en belastingen goedkoop in Nederland werken.
 • Geen gouden handdrukken meer voor ontslagen topmannen. Er wordt een maximum ingesteld van 75.000 euro of maximaal een jaarsalaris. Het uitgekeerde bedrag moet ingezet worden om een nieuwe baan te vinden.
 • De nullijn in de zorg gaat niet door. De lonen voor zorgmedewerkers zouden de komende 2,5 jaar worden bevroren, maar dat is van de baan. Ook andere ambtenaren worden niet op een nullijn gehouden.
 • Nulurencontracten in de zorgsector worden verboden
 • Werkgevers met minimaal 25 man personeel in dienst hoeven niet meer verplicht voor minstens 5 procent aan arbeidsgehandicapten aan te nemen. Alle werkgevers samen worden wel verplicht minstens 125.000 euro arbeidsbeperkten in dienst te nemen. Het kabinet staat garant voor 25.000 arbeidsplaatsen, het bedrijfsleven voor de rest.
 • Er komen 35 ‘werkbedrijven’ om mensen te helpen bij het zoeken naar werk. Vakbonden, gemeenten en werkgevers werken hierin samen. De instroom in de Wajong en de WSW wordt beperkt en werkgevers zijn bereid die mensen aan te nemen.
 • Er komt een stevige overbruggingsregeling naar een lager AOW en pensioen. Het kabinet heeft hiervoor 250 miljoen euro beschikbaar gemaakt
 • Het bezuingingspakket van ruim 4 miljard voor 2014 gaat van tafel.

  Volg Servaas van der Laan op Twitter

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.