Samsom wil eind maken aan brievenbusfirma’s

29 maart 2013Leestijd: 1 minuut

Er moet een eind komen aan de mogelijkheid voor multinationals om met brievenbusfirma’s in Nederland de belastingen in eigen land te ontwijken. PvdA-leider Diederik Samsom vindt dat deze ‘misstand’ stap voor stap moet worden aangepakt.

Dat zegt Samsom vrijdagavond in NTR-programma College Tour. Hij vergelijkt de brievenbusfirma’s op de Amsterdamse Zuidas met de wantoestanden die hebben geleid tot de crisis op Cyprus.

Aanpakken

‘Ik vind het een slecht idee dat we te weinig belasting heffen op bedrijven die hier niets doen. Stap voor stap gaan we deze misstand aanpakken,’ zegt Samsom.

Diverse multinationals, zoals Apple en Starbucks, laten een deel van hun activiteiten via Nederland lopen om zo te voorkomen dat ze in andere landen belastingen moeten betalen. Ook bands als The Rolling Stones en U2 doen dit.

Samsom zegt ook dat de belastingvrijstelling van het Koninklijk Huis moet worden afgeschaft.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.