economie

Run op maximaal eigen risico in de zorg

03 januari 2013Leestijd: 2 minuten

Consumenten hebben in grote getalen gekozen voor een maximaal eigen risico bij de verplichte basisverzekering in de zorg. Hun aantal is dit jaar verdriedubbeld tot 17,8 procent.

Dat blijkt uit gegevens van vergelijkingssite Independer.nl. Zo’n 300.000 consumenten sloten via de site een polis af.

Vrijwillig

Een jaar eerder koos maar 6,1 procent van de klanten van Independer.nl voor het maximale eigen risico. Het voor alle verzekerden verplichte eigen risico bedraagt dit jaar 350 euro, vorig jaar 220 euro. Bovenop dat verplichte eigen risico kunnen verzekerden een vrijwillig eigen risico nemen van 500 euro.

In ruil daarvoor krijgen zij elke maand een korting van 20 tot 25 euro op hun zorgpremie. Veel klanten van zorgverzekeraars kozen voor het maximale eigen risico omdat zij ervan uitgaan dat zij het verplichte eigen risico van 350 euro toch niet volmaken.

Om verder te besparen op de kosten van de zorg besluit een toenemend aantal consumenten dit jaar ook geen aanvullende verzekering te nemen. In 2012 koos 10 procent van de klanten van Independer.nl alleen voor een basisverzekering, dit jaar is dat 19,2 procent.

Tandarts

Verleden jaar nam 13,7 procent van de klanten een aanvullende polis voor brillen en lenzen, dit jaar is dat nog maar 8 procent. Het aantal klanten met een aanvullende tandartspolis daalde van 74,9 procent naar 64,9 procent. Aanvullende dekkingen voor alternatieve geneeswijzen zaten juist in de lift: van 11,2 procent naar 11,7 procent.

De keuze voor een maximaal eigen risico drukt de inkomsten van de zorgverzekeraars. Als 250.000 verzekerden elke maand 20 euro aan premiekosten besparen door een hoger eigen risico, scheelt dat verzekeraars 60 miljoen euro aan inkomsten. Verzekeraars zouden zich daardoor genoodzaakt kunnen voelen de premies te verhogen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.