Extra vaderschapsverlof is oplossing voor probleem dat niet bestaat

15 december 2013Leestijd: 2 minuten

Het idee van minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) om aanstaande vaders drie dagen extra verlof te gunnen, is een oplossing voor een probleem dat er helemaal niet is. Vaders hebben al voldoende mogelijkheden, zoals het opnemen van ouderschapsverlof en vakantiedagen.

Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland reageren ‘woest’ op de plannen van Asscher. Het graaien in de snoepdoos van werkgevers moet stoppen, zeggen zij. Nu valt dat graaien wel mee, want die drie extra dagen zijn onbetaald.

Stuwmeer

Toch hebben de werkgevers een punt. Vaders hebben al recht om (onbetaald) ouderschapsverlof op te nemen. Ook kunnen ze na de geboorte vakantiedagen opnemen. Daarvan hebben ze er genoeg: Nederlanders hebben een stuwmeer aan niet-opgenomen vakantiedagen.

Voor werkgevers is dit op de balans een enorme kostenpost, dus die zijn juist blij als een werknemer enkele vakantiedagen wil opnemen. Voor vaders die willen zijn er dus al voldoende mogelijkheden.

Maar de minister vindt dit niet voldoende. Omdat het opnemen van ouderschapsverlof rond de bevalling geen wettelijk recht is, ‘kan dit een belemmering zijn om het gewenste verlof niet op te nemen’, schrijft Asscher aan de Tweede Kamer. Dus gaat hij de wet aanpassen met wat in feite een versterking van het recht op ouderschapsverlof is.

Batterij

Voor Asscher is het misschien moeilijk voor te stellen, maar sommige vaders wíllen die eerste week helemaal niet continu thuis zijn.

Daar maken moeders, schoonmoeders, kraamverzorgsters en nog een batterij aan vrouwelijke verzorgers (de verloskundige, de mevrouw van het consultatiebureau) de dienst uit.

Veel vaders zijn maar wat blij dat ze na de geboorte van hun kind het huis even kunnen ontvluchten. Die band tussen vader en kind komt heus wel als de vader dat wil. Daarvoor maken die drie dagen extra verlof niets uit.