Internetcriminelen richten zich op Nederlanders

08 juni 2016Leestijd: 2 minuten
Foto: ANP

Nederlandse computergebruikers zijn vaak doelwit van internetcriminelen.

Ransomware teistert Nederland. Een toenemend aantal organisaties is de dupe van deze schadelijke software die bestanden onleesbaar maakt. Nederland prijkt na Italië boven aan de lijst van landen met de grootste kans op datagijzeling, blijkt uit wereldwijd onderzoek van Kaspersky Lab. 1,8 procent van de Nederlandse klanten van deze softwarebeveiliger was in het eerste kwartaal van 2016 het doelwit.

Big business

Met ransomware verdienen criminelen veel geld. Nadat ze een programmaatje op de computer of smartphone van de gedupeerde hebben geplaatst, blokkeren ze de inhoud van documentmappen door deze te versleutelen. Vervolgens stellen ze de sleutel tegen betaling beschikbaar. Niet zelden gaat het dan om honderden, zo niet duizenden euro’s. Zelfs na betaling is het onzeker of de bestanden weer toegankelijk zijn.

Top vijf landen met grootste kans op ransomwareItalie 3,1 procent
NL 1,8
België 1,6
Luxemburg 1,4
Bulgarije 1,2

Datagijzeling is niet nieuw, maar wel sterk in opkomst. De criminelen gebruiken steeds geavanceerdere technieken om een programma onopgemerkt te installeren. Zo weten ze met telkens nieuwe foefjes bestaande anti­virusprogramma’s te omzeilen. Bovendien verpakken ze hun malware of hyperlinks naar geïnfecteerde websites in e-mailberichten die als twee druppels water lijken op die van een bank of internetaanbieder. Sommigen hebben zelfs een helpdesk waarmee gedupeerden betalingsafspraken kunnen maken..

Lastig te voorkomen

Ransomware is lastig te voorkomen. Een bijgewerkt antivirusprogramma op de computer is aan te raden, maar niet genoeg. Zorg geregeld voor back-ups. Daarmee zijn kopieën van gegijzelde bestanden toch beschikbaar en bent u minder chantabel. Het grootste gevaar bent uzelf. Wees alert op verdachte e-mails en klik niet zomaar op elke cyberlink.

De meeste ransomware komt niet uit exotische landen. Uit eerdergenoemd onderzoek blijkt dat wereldwijd bijna een kwart van de ontdekte ransomware afkomstig is uit Nederland.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.