economie

‘Gratis’ en ‘iPhone’ populairste zoektermen op Marktplaats

15 december 2015Leestijd: 2 minuten

Marktplaats, het online platform voor verkoop van tweedehands spullen, maakte vandaag de populairste zoektermen van het jaar bekend. ‘Gratis’ staat op één, gevolgd door iPhone 5(S).

‘Marktplaats is steeds meer een graadmeter van wat er in het land speelt,’ zegt Olivier van Duijn, directeur van Marktplaats.

K3

Als voorbeeld geeft Van Duijn de toenemende Nederlandse interesse in K3-artikelen, die op de website zichtbaar was. Naarmate de finale van het televisieprogramma K3 zoekt K3 dichterbij kwam, verdrievoudigde het aantal zoekopdrachten met daarin de term ‘K3’. Rond het Sinterklaasfeest werd er meer gezocht naar Lego en Duplo.

iPhones

Uit de top 10 van meest gezochte termen blijkt dat iPhones een goede kans maken om een tweede eigenaar te vinden. De laatste vier versies van de telefoon staan in de top tien van zoekopdrachten vermeld. In totaal werd ruim 12 miljoen keer gezocht naar iPhones en iPhone-gerelateerde producten. Lego is een nieuwkomer in de top 10 en neemt de plek over van ‘camper’.

Succes

Dat Marktplaats steeds populairder wordt blijkt ook uit de gepresenteerde cijfers. Op de site werd onlangs de miljardste advertentie geplaatst: een drumstel. Van deze miljard advertenties werden er dit jaar alleen al 110 miljoen geplaatst, zo’n vier advertenties per seconde.

Marktplaats werd in 1999 opgericht en blijft groeien. Samen verhandelen Nederlanders voor zo’n 10 miljard euro per jaar via de website.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.