economie

‘EU wil sancties tegen Rusland verlengen’

02 december 2015Leestijd: 2 minuten

De handelsbeperkingen die de Europese Unie (EU) Rusland heeft opgelegd, worden nog eens met zes maanden verlengd. De EU neemt die beslissing omdat de afspraken uit het Minsk-akkoord nog niet zijn nageleefd.

Dat heeft de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken José Manuel Garcia-Margallo woensdag gezegd.

Overeenkomst

Volgens Garcia-Margallo is er een ‘algemene overeenkomst’ over een verlenging van de handelsrestricties. EU-diplomaten bevestigen op anonieme basis de woorden van de Spaanse minister.

De huidige sancties tegen Rusland lopen nog tot 31 januari 2016. Bij de verlening van de restricties in juni werd afgesproken dat bij het naleven van het vredesplan van Minsk, de sancties voortijdig konden worden opgeheven. Aan die voorwaarden is nog niet voldaan.

Oekraïne

De sancties zijn opgelegd vanwege de Russische bemoeienis met het conflict in Oost-Oekraïne. Met de koppeling van de sancties aan het vredesplan willen de EU-lidstaten de Russische president Vladimir Poetin bewegen om zijn invloed op de pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne te gebruiken om tot een oplossing voor het conflict te komen.

Moskou beschouwt de sancties als ongerechtvaardigd en heeft zelf een verbod ingesteld op de invoer van de westerse producten zoals fruit en vlees.

Andere problemen

Rusland heeft intussen hele andere zaken aan het hoofd. Het neerschieten van een Russisch toestel door Turkije boven de Turks-Syrische grens heeft ingrijpende gevolgen gehad voor de relatie tussen Rusland, Turkije en de overige NAVO-landen.

Volgens Rusland schoot Turkije het toestel uit de lucht om het olietransport van Islamitische Staat (IS) naar Turkije te bewaken. De Russische onderminister van Defensie kwam woensdag met bewijzen voor de illegale oliehandel tussen IS en Turkije. ‘Turkije is de grootste consument van IS-olie en Erdogan en zijn familie zijn persoonlijk betrokken bij deze criminele handelingen,’ zei de minister.

Turkije en NAVO-bondgenoot Amerika lijken hoe dan ook niet overtuigd door de bewijzen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.