economie

Wat is een redelijke prijs per uur voor een oppas?

20 augustus 2015Leestijd: 2 minuten

De meeste ouders schakelen scholieren in om op hun kinderen te passen. De vraag die veel ouders stellen: wat mag dat kosten?

Veel ouders hebben zo nu en dan een oppas nodig om op de kinderen te passen als zij niet thuis zijn. Als familie of vrienden geen tijd hebben, dan is een informele oppas vaak de meest voor de hand liggende oplossing. De vraag die veel ouders stellen: wat mag dat kosten?

Ouders kiezen meestal scholieren voor een avond oppassen. Onder vrouwelijke scholieren is oppassen het op een na populairste bijbaantje. Budgetinstituut Nibud uit Utrecht adviseert ouders om 2,65 tot 4 euro per uur te betalen.

Voor oppasuren na middernacht is het gebruikelijk om meer te betalen dan voor de avonduren. Als de oppas ook blijft slapen, dan is het bedrag voor de uren dat er wordt geslapen vaak weer lager.

Een scholier die oppast, kennen de ouders meestal via via. Voor ouders die niet op die manier een oppas kunnen vinden, is er een groot aantal oppassites waar ze in contact kunnen komen met een oppas in de buurt.

Die sites vragen ouders bijna altijd een vergoeding. Oppassers.nl vraagt 14,95 euro per maand, oppassen.nl 9,95 euro per maand. Ouders kunnen dan de telefoon­nummers krijgen van de oppassen die een profiel hebben op de site, met informatie als uurtarief, leeftijd en ervaring.

Box 1

Toch kiezen niet veel ouders voor dit soort oppassites. Veel ouders geven de voorkeur aan een oppas die zij persoonlijk kennen of die hun is aangeraden door buren of kennissen.

Hebben ouders af en toe een oppas voor overdag nodig? Dat kan ook. Zij zijn vaak wat ouder en duurder. Het Nibud adviseert ouders om de oppassen 4 tot 6 euro per uur te betalen voor één kind, 6 tot 8 euro voor twee kinderen en 8 tot 10 euro voor drie kinderen of meer. Ook huishoudelijke werkzaamheden tijdens het oppassen? Nibud adviseert dan 11,25 tot 14,25 euro per uur te betalen.

De oppas moet in principe over dit geld belasting betalen. Die inkomsten moeten worden aangegeven in box 1 als ‘resultaat uit overige werkzaamheden’. Het melden bij de Belastingdienst is de verantwoordelijkheid van de oppas zelf.

Elsevier nummer 35, 29 augustus 2015

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.