economie

Levenhypotheek met winstdeling levert aan het eind tekort op

19 juni 2015Leestijd: 2 minuten

De eindkapitalen zijn veel te rooskleurig voorgespiegeld

Tegenwoordig kiezen de meeste huizenkopers die een hypotheek afsluiten voor een annuïteitenhypotheek. Logisch, want sinds 1 januari 2013 geldt er alleen nog hypotheekrenteaftrek als de hypotheek gedurende de looptijd volledig wordt afgelost. Het voordeel van een annuïtaire aflossing is dat de maandlast de hele rente­periode gelijk is.

Tot de nieuwe aftrekregels ingingen, werden er veel spaar- en levenhypotheken verkocht. Je spaart dan kapitaal in een verzekering, waarmee aan het einde van de looptijd de hypotheek wordt afgelost.

Onder de loep

De levensverzekering die aan een levenhypotheek is gekoppeld, kent vaak een winstdeling. Die zorgt ervoor dat de einduitkering hoger is als de verzekeraar (meer) winst maakt. Je weet van tevoren dus niet hoeveel kapitaal je precies opbouwt.

In de praktijk blijken de eindkapitalen vaak veel te rooskleurig te zijn voorgespiegeld. De Consumentenbond trok hierover begin dit jaar aan de bel, nadat ze 36 levenpolissen van consumenten onder de loep had genomen. Wat bleek: de hoge kosten die verzekeraars inhouden, slaan een flinke bres in het rendement. Gemiddeld houden verzekeraars per jaar 2,5 procentpunt aan kosten in op het rendement.

Met andere woorden: bij een brutorendement van 4 procent, houd je maar 1,5 procent over. Daar komt bij dat de voorgespiegelde winstuitkeringen dikwijls ook behoorlijk tegenvallen. Het gevolg is dat vrijwel niemand met de opbrengst van zijn levenpolis de hypotheek kan aflossen. Aan het einde van de looptijd blijft er dus een restschuld over.

Zinvol

Volgens de Consumentenbond zouden de winstdelende verzekeringen niet misstaan op de Woekerpolislijst van het financiële klachteninstituut Kifid. Maar daar horen ze officieel niet op thuis, omdat de premies niet worden belegd.

Wie nog een winstdelende polis heeft lopen, kan het beste kijken of het zinvol is deze om te zetten naar een bankspaarhypotheek. De polis afkopen heeft meestal weinig zin, omdat juist in het begin vaak de meeste kosten zijn gemaakt. Die ben je dan sowieso kwijt.

Elsevier nummer 26, 27 juni 2015

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.