economie

‘Labbekakken moeten aan het werk, uitkeringen omlaag’

24 juni 2015Leestijd: 3 minuten

Driekwart van de ‘bijstanders’ moet zo snel mogelijk aan het werk. De bijstand moet daarom flink omlaag en hetzelfde geldt voor de eerste schijf van de inkomstenbelasting.

Met dat pleidooi komt de voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW, Hans de Boer, woensdagochtend in de Volkskrant.

Asperges steken

‘Handen uit de mouwen,’ zegt De Boer, ‘Hogeropgeleiden kunnen toch ook gewoon asperges steken, in het zonnetje met de radio aan? Wat is daar fout aan?’.

‘Mensen die goed van lijf en leden zijn, moeten aan de slag. We hebben bijna 700.000 WW’ers en een half miljoen bijstanders! Om te beginnen moeten we eens heel driftig kijken naar de hoogte van de uitkeringen. De bijstand moet naar beneden.’

Nieuwe belastingplannen

De Boer begrijpt niks van de nieuwe belastingplannen. Het kabinet moet werken veel meer lonend maken. ‘Ik heb tegen de regeringspartijen gezegd: jullie zitten met dat nieuwe belastingsysteem allerlei ingewikkelde dingen te bedenken, maar de burgers in dit land willen maar één ding: dat ze van hun bruto-bruto-inkomen netto meer overhouden. Gééf die mensen lastenverlichting, gewoon hup, zonder franje!’.

De werkgeversvoorman pleit ervoor om de eerste schijf van de eerste inkomstenbelasting in één keer naar 35 procent te verlagen. ‘Daar is nu ruimte voor, doet dat! Nu zijn ze weer in de mist bezig daar. Ze willen de btw verhogen. Hoe dom kun je zijn? Dat heb ik letterlijk tegen PvdA-bewindslieden gezegd: straks zeurt heel Nederland alleen maar over die lastenverzwaring! Jullie staan op negen zetels, de VVD krap op twintig. Hoeveel kiezers wil je nog verliezen? Word nou eens politiek koopman. Doe wat de mensen willen!’

Brussel toedeledoki

Volgens De Boer is het kabinet veel te gevoelig voor kritiek uit Brussel. De werkgeversman wil graag een keer mee naar Brussel om uit te leggen dat het tijd wordt dat andere landen ook gaan hervormen.

‘Kijk even een paar honderd kilometer ten zuiden van Manneken Pis, naar Parijs. De Fransen mogen alles! Zij moeten hun zaakjes op orde brengen, niet wij! Even op z’n Fries jongens, maar dat gelul wil ik niet meer horen. Brussel? Toedeledoki!’

Ouderen

Kritiek uit De Boer ook op het beleid van vakbond FNV die zich veel te veel op ouderen richt. ‘Waarom heeft de vakbond zo weinig oog voor de belangen van jongeren? Als de FNV voor die groep weer aantrekkelijk wil worden, moet je die ouwelullendagen durven offeren. Ik had als vakbondsleider voor de toekomst gekozen. Hadden we met mekaar een makkelijker praatje gehad’.

Van de stelling dat migranten goed zijn voor de werkgelegenheid gelooft De Boer niets: ‘Van alle Somaliërs die hier tien jaar of langer zijn, heeft maar zo’n 20 procent werk en zit de helft in de bijstand. Die immigranten hoeven we dus niét. Dat klinkt keihard, maar zo bedoel ik het eigenlijk ook, want dit werkt ontwrichtend op een samenleving. Weet je wat ik vind? Al die labbekakken die hier in een uitkering zitten, dié moeten aan het werk’.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.